Grzyby nie są dla dzieci!
fot. Fotolia

15 rzeczy, które musisz wiedzieć o grzybach - to sprawa życia i śmierci!

Wszyscy znają się na grzybach, a jednak wciąż dochodzi do tragicznych w skutkach zatruć. Co trzeba wiedzieć o grzybach? Co robić, gdy doszło do zatrucia? Czy można zatruć się grzybami jadalnymi?
Beata Turska
Grzyby nie są dla dzieci!
fot. Fotolia
Dzieci i Kobiety w ciąży nie powinny jeść grzybów, bo to zbyt ryzykowne. Podczas grzybobrania łatwo o tragiczną pomyłkę, a poza tym grzyby (w tym, pieczarki i kurki) są ciężkostrawne.

Przeczytaj także:
Nie podawaj dziecku grzybów! To zbyt ryzykowne!

Co jeszcze trzeba wiedzieć o grzybach? Jak rozpoznać objawy zatrucia? Czy można zatruć się grzybami jadalnymi?


1. W polskich lasach rośnie około 200 gatunków grzybów trujących

Kilka z nich jest śmiertelnie trujących, w tym muchomor sromotnikowy,  nazywany leśną śmiercią.
Średniej wielkości muchomor sromotnikowy (kapelusz o średnicy ok 6 cm i trzon o długości 10 cm) zawiera tyle toksyn, że może spowodować śmierć u 2, 3 a nawet 4 dorosłych osób.
Redakcja poleca: Uwaga na zatrucia grzybami! Przez cały rok! [WIDEO]
Grzybami można się zatruć nie tylko jesienią. Trzeba być czujnym przez cały rok! Niestety nawet wytrawny grzybiarz, może pomylić się tylko raz...


2. Muchomora sromotnikowego łatwo pomylić z innymi grzybami

Muchomor sromotnikowy jest często mylony z gołąbkiem zielonawym i gąską zielonką (niektóre źródła podają, że także z czubajką kanią).


3. Trujące grzyby zabijają!

Do niedawna połowy pacjentów zatrutych muchomorem sromotnikowym nie można było uratować. Dziś w wyspecjalizowanych szpitalach udało się obniżyć śmiertelność do 15. procent, jednak po zatruciu grzybami wciąż umiera dużo ludzi, czasem całe rodziny. W ciągu ostatnich 20 lat odnotowano 3 tysiące zatruć. 155 osób zmarło. Wśród nich było 28 dzieci.

4. Grzyby trujące uszkadzają nie tylko wątrobę

Trujące grzyby uszkadzają wątrobę tak bardzo, że często konieczne jest jej przeszczepienie.  Uszkadzają także nerki, serce i mózg.


5. Nie tylko muchomor sromotnikowy jest groźny

Grzyby, które mogą spowodować zatrucie o takich skutkach,  to nie tylko muchomor sromotnikowy.Wg informacji zawartych w kierowanym do lekarzy tekście "Diagnostyka i leczenie zatrucia muchomorem sromotnikowym" (Borgis, postępy Nauk Medycznych) niebezpieczne dla życia zatrucia powodują także   muchomor jadowity, muchomor wiosenny, hałmówka jesienna i czubajeczka cielista, piestrzenica kasztanowata i zasłonak rudy.


6. Pierwsze objawy zatrucia grzybami są często lekceważone

Pierwsze objawy zatrucia grzybami to najczęściej:
  • Nudności
  • Wymioty
  • Ból brzucha
  • Biegunka
  • Podwyższona temperatura
Bywa, że osoby, które zatruły się grzybami, uważają, że to np. infekcja wirusowa, z którą poradzą sobie sami.


7. Objawy zatrucia grzybami  pojawiają się w różnym czasie

Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się:
  • Bardzo szybko : od 30 minut do 2-3 godzin
  • Z niewielkim opóźnieniem: od 3-4 do kilkunastu godzin
  • Z dużym opóźnieniem: po upływie więcej niż 10 godzin


8. Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się nawet po 24 godzinach.

Okres ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego:
  • Obfite, uporczywe wymioty
  • Nudności
  • Biegunka (chory musi załatwiać się nawet kilkadziesiąt razy w ciągu doby)
  • Odwodnienie
  • Bóle brzucha
  • Bóle podudzi
  • Bóle głowy
  • Ogólne osłabienie
Okres pozornego wyzdrowienia (trwa 6-8 godzin):
  • Brak objawów
Okres uszkodzeń narządowych (zwykle w 3, 4 dniu choroby):
  • Postępujące uszkodzenie wątroby
  • Uszkodzenie nerek
  • Narastająca żółtaczka



9. Gdy ktoś zatruje się grzybami trzeba działać natychmiast!

Jeśli podejrzewasz, że ktoś zatruł się grzybami:
  • Natychmiast wezwij lekarza lub zawieź chorego do szpitala
  • Sprowokuj wymioty. Można to zrobić przez podanie szklanki wody z solą. Dzieciom podaje się ok. 100 ml lekko osolonej wody
  • Nie podawaj mleka, ponieważ tłuszcze ułatwiają wchłaniannie niektórych toksyn
  • Zbierz jak najwięcej informacji. Jakie grzyby zostały zjedzone? Ile osób je jadło? Ile z nich zachorowało? Po ilu godzinach wystąpiły objawy zatrucia?


10. W Polsce jest wiele grzybów, które powodują problemy

Jak informują autorzy artykułu "Diagnostyka i leczenie zatrucia muchomorem sromotnikowym" (Borgis - Postępy Nauk Medycznych), w Polsce występuje około 80 gatunków grzybów, które – choć nie są trujące tak bardzo jak muchomor sromotnikowy – zawierają toksyny wywołujące ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Należą do nich m.in.: czubajka grzebieniowata i kolista, muchomor cytrynowy, pieczarka żółtawa oraz różne odmiany gołąbka.


11. Grzyby jadalne też mogą zaszkodzić

Grzyby są wyjątkowo  ciężkostrawne, ponieważ w ściankach ich komórek jest substancja podobna do chityny, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Popularne kurki są wyjątkowo ciężkostrawne, ponieważ mają bardzo dużo chityny.
Po ich zjedzeniu mogą pojawić się nudności, wymioty i biegunka. Także dlatego (a nie tylko ze względu na ryzyko zatrucia) grzybów nie powinni jeść dzieci i kobiety w ciąży.
 

12. Niektórym ludziom grzyby szkodzą bardziej niż innym

To, jak organizm zareaguje po zjedzeniu grzybów jadalnych zależy m.in. od indywidualnej wrażliwości (są osoby, które nie są w stan ie strawić grzybów), wieku (dzieci mają wrażliwszy niż dorośli układ pokarmowy, poza tym nie żują dokładnie).

Sprawdź czy dzieci mogą jeść pieczarki


13. Grzybami jadalnymi też można się zatruć

Takie zatrucia zdarzają się częściej niż zatrucia np. muchomorem sromotnikowym.

Do zatrucia grzybami jadalnymi dochodzi, gdy:
  • Grzyby są źle przechowywane, np. w plastikowych opakowaniach, reklamówkach i wiaderkach. Zaparzają się w wyniki braku dostępu powietrza i wytwarzają się w nich trujące substancje.
  • Grzyby są przejrzałe i stare - pod wpływem bakterii zawarte w nich substancje zmieniają się w toksyny.
  • Grzyby są przechowywane zbyt długo. W warunkach chłodniczych można je przechowywać do 48 godzin.


14. Grzyby mogą zawierać ołów i rtęć

Najwięcej tych substancji jest w grzybach rosnących przy ruchliwych trasach, w okolicach przemysłowych, na poligonach wojskowych, na terenach nawożonych ściekami i wysypiskach śmieci.


15. W sprawie grzybów można się zgłosić do Sanepidu

W przypadku wątpliwości co do zebranych grzybów można się zgłosić po poradę do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Porad udzielają tam osoby mające uprawnienia klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy.

Na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Poznaniu można znaleźć ważne materiały na temat grzybów.

(Podczas pisania tekstu korzystałam z informacji Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego oraz artykułu "Diagnostyka i leczenie muchomorem sromotnikowym",  opublikowanego przez wydawnictwo Borgis - Postępy Nauk Medycznych)

Polecamy także: Dobra i zła dieta. Rozmowa z gastroenterologiem o błędach w żywieniu dzieci



Oceń artykuł

Ocena 5 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy