kuchnia, talerz, barszcz, pierogi

4 dania na święta

Świąteczne nie równa się lekkostrawne. Ale… z typowo wigilijnych produktów da się przygotować lekkie dania, które może zjeść i maluch, i karmiąca mama.
kuchnia, talerz, barszcz, pierogi
Karp pieczony z szarym sosem (dla karmiącej mamy)
- karp (1–1,5 kg)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa
Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty.

Sos polski (szary):
- szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
- 2–3 łyżki wody
- sok z cytryny
- 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady)
- 1–2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów
- sól
Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia.

Jak trudne: łatwe
Ile czasu: 1 godzina
Zaleta: pieczony karp jest mniej tłusty niż smażony


Pulpeciki rybne z sosem żurawinowym (niemowlę 11-12 miesięcy)
- 1/2 kg świeżych filetów z morskiej ryby (morszczuk, mintaj, dorsz)
- 8 pół pietruszki
-  pół marchewki
- mały kawałek pora
- małe jajko
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
Filety rybne umyj i osusz. Sprawdź, czy są dokładnie oczyszczone z ości. Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki. Marchew i pietruszkę na minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel je w maszynce. Do zmielonej masy dodaj posiekanego drobno pora, bułkę tartą, kaszę mannę i jajko. Dokładnie wymieszaj (jeśli masa będzie za rzadka, dosyp trochę bułki tartej). Z masy ulep kulki wielkości orzechów włoskich i gotuj na parze (w specjalnym garnku lub na wkładce do gotowania na parze) 10–15 minut. Serwuj z dodatkiem żurawinowego sosu i ziemniaczanego purée.

Sos żurawinowy:
- szklanka żurawin
- pół szklanki wody
- szczypta cynamonu
Do garnka wlej wodę, dodaj cynamon i doprowadź do wrzenia. Dodaj żurawiny i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Na końcu całość zmiksuj. Polej sosem pulpety.

Porcja: 2 pulpeciki z 2 łyżkami sosu
Jak trudne: bardzo łatwe
Ile czasu: 50 minut
Zaleta: żurawiny to świetne źródło witaminy C

Czerwona zupka z indykiem (niemowlę 7-8 miesięcy)
- burak
- pół ziemniaka
- łyżeczka masła
- pół szklanki wody
- 200 g mięsa z indyka
Buraka umyj i w skórce ugotuj do miękkości. Ziemniaka umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Mięso wyjmij i drobno pokrój. Ugotowanego buraka ostudź (np. pod zimną wodą), a następnie obierz ze skórki. Połowę pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Wsyp posiekane mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, krótko zagotuj. Zanim podasz dziecku, sprawdź, czy zupka ma odpowiednią temperaturę.                                      

Porcja: miseczka papki
Jak trudne: bardzo łatwe
Ile czasu: 40 minut
Zaleta: buraki pomagają w leczeniu zaparć


Pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym (dziecko 2 lata)
Składniki ciasta:
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki letniej wody
- sól
Składniki nadzienia:
- 3/4 kg ziemniaków
- kostka twarogu (250 g)
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Ziemniaki opłucz i ugotuj w łupinach w wodzie, przestudź i obierz ze skórki. Wraz z twarożkiem zmiel je lub przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Połowę cebuli połącz ze zmieloną masą. Dopraw lekko przyprawami. Z mąki, żółtek, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez około 5 minut, a potem cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub stolnicy. Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu, złóż na pół i dokładnie posklejaj brzegi, uważając, by farsz nie dostał się między nie, bo wtedy pierogi łatwo pękają. Tak przygotowane przykryj ściereczką i gotuj partiami w dużej ilości wrzątku z odrobiną oleju, aż wypłyną na wierzch. Wybierz pierogi łyżką cedzakową, przelej gorącą wodą i odsącz. Podawaj z duszoną cebulką. UWAGA! Ruskie pierogi znakomicie smakują z czerwonym wigilijnym barszczykiem.

Porcja: 5–6 pierogów
Jak trudne: dość trudne                      
Ile czasu: 1,5 godziny
Zaleta: ser z nadzienia zawiera wapń, budulec kości


Przepisy: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych.


td_dopisek.gif


Redakcja poleca: Joga w ciąży – asany dozwolone i zakazane [WIDEO]
Joga w ciąży to dobry pomysł pod warunkiem, że zajęcia prowadzi doświadczony instruktor, który potrafi dopasować praktykę jogi do potrzeb i możliwości ciężarnych. Dzięki jodze w ciąży można łagodzić ciążowe dolegliwości, zapobiegać im oraz z większą łatwością przetrwać poród. Jednak czy jogę w ciąży można praktykować już w pierwszym trymestrze? Sprawdź, jakie asany są dozwolone, a jakie zakazane oraz dowiedz się więcej o jodze w ciąży.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy