Jeśli tylko masz odpowiednio duży zamrażalnik, przygotuj owocowe mrożonki samodzielnie, zwłaszcza jeśli masz swój ogródek. W ten sposób w swojej lodówce przechowasz trochę smaków i kolorów lata na ponure jesienne i zimowe dni. Mrożone owoce zachowują nawet 80% wartości świeżych owoców . Szczególnie dobrze zachowuje się w nich witamina C i składniki mineralne. Zaletą mrożenia jest też to, że do owoców nie trzeba już dodawać żadnych substancji konserwujących, nawet naturalnych, czyli np. cukru, octu. Jakie owoce można mrozić? Do mrożenia najlepiej nadają się drobne owoce : truskawki, wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, jagody, maliny. Możesz też zamrozić morele, ale stracą swój piękny kolor, choć nie smak. Jest jednak na nie sposób: blanszowanie - czyli zanurzenie we wrzątku na 1-2 minuty - przed zamrożeniem pomaga zachować kolor. Zobacz też: 5 zasad, jak przygotować domowe przetwory Jak mrozić owoce? Wybieraj tylko dojrzałe i zdrowe owoce . Dokładnie je umyj i osusz. Włóż porcje owoców do szczelnych woreczków, przeznaczonych do mrożenia . Wygodnie jest mrozić niezbyt duże porcje - łatwiej będzie je zamrozić, a potem rozmrozić żądaną ilość. Drobne owoce (np. jagody, porzeczki) dobrze jest zamrażać w postaci sypkiej, czyli rozsypane luzem na tacce. W ten sposób zachowają swój kształt i nie posklejają się. Gdy stwardnieją trzeba je wsypać do woreczka lub szczelnego pojemnika. Najlepiej zamrażać owoce partiami, mrożąc małe porcje w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze . Jak rozmrażać owoce? Najlepiej tuż po wyjęciu z zamrażalnika od razu gotować jeszcze zamrożone owoce. Jeśli chcesz, by owoce rozmroziły się całkowicie, najlepiej rozmrażać je w lodówce. Nigdy nie rozmrażaj ich pod ciepłą wodą. Jak długo przechowywać mrożone owoce? Zamrożone owoce można przechowywać do 12 miesięcy w zamrażalniku...
Żywienie
22 lutego 2013
Owoce to nie tylko witamina C, jak zwykle myślimy. Najcenniejsze dla zdrowia związki kryją się w ich kolorach. Im bardziej intensywna barwa, tym więcej korzystnych substancji.
1
z
5
Amerykańscy naukowcy podzielili owoce (ale też warzywa) na grupy kolorystyczne. W ich barwnikach kryją się cenne dla zdrowia związki. Zobacz, jakie owoce szczególnie warto podawać dziecku.
2
z
5
Morele, czyli owoce żółte i pomarańczowe
Zawierają betakaroten (prowitaminę witaminy A) oraz potas. Betakaroten bardzo korzystnie wpływa na wzrok, jest też potrzebny dla ładnego wyglądu skóry. Morele są delikatne, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Podobne właściwości, jak morele, mają pomarańcze, banany.
3
z
5
Truskawki, czyli owoce czerwone
Są źródłem antocyjanów oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca, mogą pomagają w zapobieganiu niektórym nowotworom.
Oprócz truskawek możesz też podawać maliny, czerwone jabłka, czereśnie, wiśnie, czerwone porzeczki.
4
z
5
Kiwi, czyli owoce zielone
Mają dużo witaminy C, kwas foliowy (zapobiega u dzieci anemii), betakaroten (poprawia widzenie i chroni przed nowotworami) oraz luteinę (cenna dla oczu). Zielone owoce oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają naczynia krwionośne.
Latem nie zapominaj o agreście. Też ma barwę zieloną!
5
z
5
Jagody, czyli owoce fioletowe
Zawdzięczają swój kolor antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Są szczególnie korzystne dla oczu. Poprawiają też koncentrację.
Pamiętaj też o czarnych porzeczkach, aronii, ciemnych winogronach. Mają podobne właściwości!
Polecamy
Porady