4 proste przepisy na pyszne ciasto warzywne z mrożonych warzyw
fot. materiały prasowe

4 pomysły na pyszne ciasta z warzyw

Gdy za oknem deszcz, śnieg i zawierucha, nabieramy większej ochoty na słodycze. Co zrobić, aby były one zarówno pyszne, jak i stanowiły zdrowszą opcję dla tradycyjnych słodyczy?
4 proste przepisy na pyszne ciasto warzywne z mrożonych warzyw
fot. materiały prasowe
Przerzuć się na pyszne i zdrowe ciasto… z warzyw! Smakuje doskonale, a jednocześnie pozwala przemycić sporo składników odżywczych, witamin i minerałów. 
Jeśli chcesz oszczędzić czas, zamiast świeżych warzyw sięgnij po wysokiej jakości mrożonki. Są tak samo smaczne i pełne witamin, a nie wymagają pracochłonnego mycia, obierania i krojenia. Przed użyciem trzeba tylko lekko je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Podpowiadamy, jak przygotować najlepsze ciasta warzywne – marchewkowe, dyniowe, szpinakowe i kalafiorowe – na bazie dobrych mrożonek.

4 proste przepisy na pyszne ciasto warzywne z mrożonych warzyw

Kultowe ciasto dyniowe z kremową polewą i orzechami

Zacznijmy od klasyków. Na pierwszy ogień idzie pyszne, lekko wilgotne i przyjemnie ciężkie ciasto z dyni z rozpływającą się w ustach polewą śmietankową i prażonymi orzechami. Wygląda doskonale, a jednocześnie jest mało wymagające  i wychodzi nawet początkującym cukiernikom. To dobry sposób na udane rozpoczęcie przygody ze zdrowymi wypiekami.

Jakie wartości dostarcza nam dynia? Przede wszystkim sporo wapnia, potasu oraz witamin B1 i B31 Bez wątpienia warto uwzględnić ją w swoim menu.

Składniki na ciasto dyniowe:
  • ¾ szklanki puree z mrożonej dyni Hortex
  • 200 g masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 
Składniki na polewę:
  • 5 dag stopionego masła
  • 5 dag słonego serka kanapkowego
  • 7 dag cukru pudru
  • garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich – do posypania

Jak zrobić pyszne ciasto dyniowe?

Do garnka włóż kawałki masła i delikatnie je podgrzej, aż całkiem się rozpuszczą. Dodaj oba rodzaje cukru (zwykły i wanilinowy) i całość dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, zdejmij garnek z ognia.
Mus z lekko rozmrożonej, delikatnie odciśniętej dyni Hortex przełóż do większej miski. Dodaj roztopione masło z cukrem oraz żółtka jaj i wszystko starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, a później delikatnie połącz suche i mokre składniki (mieszaj samą łyżką!). Pod koniec dodaj pianę z białek.
Puszystą masę wylej do tortownicy (o średnicy ok. 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz dodatkowo posmarować cienką warstwą masła, aby ciasto nie przywierało do spodu. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40-45 minut.
Przestudzone ciasto z dyni oblej polewą (wskazane wyżej składniki wystarczy utrzeć na gładką masę) i hojnie posyp prażonymi orzechami.

Warzywny pewniak dla wymagających – ciasto marchewkowe z migdałami

Kolejny klasyk na naszej liście to ciasto marchewkowe. Podobnie jak poprzednik, jest przyjemnie wilgotne, ciężkie i sprężyste, a dzięki obecności przypraw korzennych wprowadza w błogi, zimowy nastrój. Do jego przygotowania możesz użyć świeżej marchewki startej na średniej wielkości oczkach albo wartościowych mrożonek Hortex. Zarówno świeża, jak i mrożona marchewka są cennymi źródłami karotenoidów, zwłaszcza prowitaminy A oraz innych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Mają też sporo witaminy C i witamin z grupy B, a także dużo wapnia, potasu, magnezu, fosforu i błonnika2, który sprzyja redukcji zbędnych kilogramów. Same korzyści!
 
Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 1 szklanka lekko rozmrożonej, delikatnie odciśniętej marchewki w kostce Hortex
  • 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki posiekanych migdałów (może być nieco więcej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Składniki na polewę:
  • 110 g słonego serka kanapkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
Dodatkowo: garść płatków migdałów do posypania

Jak zrobić udane ciasto marchewkowe?

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do niej żółtka, nie przestając mieszać (ustaw robot na wolne obroty). Do osobnej miski przesiej mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia, a później dodaj je do masy. Na koniec dodaj marchewkę, migdały i jogurt.  
Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw je w piekarniku na 10-15 minut – uchyl tylko drzwiczki.
Wystudzone ciasto marchewkowe udekoruj kremową polewą. Jak ją zrobić? Masło utrzyj na puch. Dodawaj do niego po łyżce serka, aż konsystencja będzie jednolita. Na koniec dołóż miód i starannie wymieszaj. Wierzch ciasta możesz dodatkowo obsypać płatkami migdałów.

4 proste przepisy na pyszne ciasto warzywne z mrożonych warzyw


Pyszne ciasto szpinakowe – Leśny Mech z nutą wanilii

Następny słodko-warzywny przebój to ciasto szpinakowe w formie leśnego mchu. Ta propozycja jest doskonała na zimę, bo… smakuje jak lato! Dzięki niemu możemy przenieść się w myślach do słonecznych wakacji i przywołać najcieplejsze wspomnienia. Poza sezonem świeże liście szpinaku bez wahania możesz zastąpić mrożonymi. Zawierają porównywalną ilość cennych wartości, zwłaszcza witaminy C, żelaza, potasu i magnezu i zapewniają ciastu odpowiednią konsystencję i charakterystyczny zielony kolor.
 
Składniki na ciasto szpinakowe:
  • 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
 
Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
Dodatkowo: pestki granatu do posypania

Jak zrobić pyszne ciasto ze szpinaku?

Jajka ubij z cukrem, dodaj olej, aromat waniliowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz lekko rozmrożony, delikatnie odciśnięty szpinak Hortex. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przelej do tortownicy (średnica 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.
W międzyczasie przygotuj smakowity krem. Schłodzoną śmietankę połącz z dwoma rodzajami cukru i ubij na gładko. Przełóż ciasto kremem i posyp po wierzchu pestkami granatu.

Pyszne ciasto czekoladowe z kalafiora z subtelną nutą chili

Masz dość klasyków? Spróbuj obłędnie czekoladowego ciasta z… kalafiora! Tradycyjnie w zestawieniu zdrowych ciast czekoladowych króluje ciasto z buraka (zwane też buraczanym brownie), ale temu z kalafiora również warto dać szansę. Kalafior zawiera bowiem sporo wapnia i magnezu, a także witamin C i B63. Poza tym jest niskokaloryczny, więc można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Co ważne, w cieście charakterystyczny smak i zapach kalafiora jest zupełnie niewyczuwalny. Dominują tu zniewalające nuty czekolady, migdałów i ostrzejszego chili.
 
Składniki na smaczne ciasto z kalafiora:
  • ½ szklanki daktyli
  • ¼ szklanki wody
  • 4 łyżki miodu
  • 290 g ugotowanego kalafiora mrożonego Hortex
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chili
 
Składniki na polewę:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chili

Jak upiec zdrowe ciasto czekoladowe z kalafiora?

Daktyle zalej wrzątkiem i odłóż na pół godziny. Po odcedzeniu połącz je z ugotowanym kalafiorem, jajkami, miodem i wodą i zmiksuj na gładko. Dodaj resztę składników i wymieszaj całość szpatułką lub łyżką.
Gotową masę przelej do tortownicy (o średnicy 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy ciasto będzie się studzić, zabierz się za przygotowanie polewy. Zacznij od podgrzania śmietanki. Gdy będzie gorąca, zdejmij ją z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę oraz chili i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Lekko przestudzoną polewą oblej całe ciasto. Wierzch możesz delikatnie posypać płatkami chili – byle ostrożnie! Łatwo tu bowiem przesadzić.

Smacznego!

1,2,3 Zob. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Artykuł powstał z udziałem marki Hortex
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy