gotowanie dla dziecka
fot. Adobe Stock

Jakich błędów nie popełniać, rozszerzając dietę niemowlęcia

Podawanie nowych produktów zbyt wcześnie, dosładzanie, dosalanie: jakie jeszcze inne błędy popełniają rodzice, rozszerzając dietę i dlaczego tych błędów lepiej nie popełniać: tłumaczy prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.
Katarzyna Pinkosz
Konsultacja: Prof. Piotr Socha
gotowanie dla dziecka
fot. Adobe Stock

Jakie najczęściej błędy popełniają rodzice, rozszerzając dietę niemowlęcia?

Pierwszy błąd to zbyt wczesne podawanie nowych produktów. Zdarza się, że rodzice podają nowe produkty nawet w 2–3 miesiącu życia, np. soki, owoce.
Drugi błąd to zbyt późne podawanie nowych produktów, np. z obawy przed alergią rodzice nie podają dziecku ryb. To błąd.  
Trzeci błąd do za szybkie rezygnowanie z wprowadzania nowych produktów, jeśli dziecko ich nie chce.
Czwarty błąd: dosalanie posiłków.
Piąty błąd: dosładzanie posiłków

Dlaczego nie można solić produktów dla niemowląt?

Pewna ilość soli jest potrzebna dla niemowlęcia: jednak tylko tyle, ile jest to zawarte w naturalnych produktach. Nerki dziecka są bardzo wrażliwe na dużą ilość sodu. Nerkom może zaszkodzić nawet taka ilość sodu, która znajduje się w mleku krowim: dlatego nie wolno podawać go niemowlęciu: ta duża ilość sodu mogłaby nawet spowodować śmierć dziecka.
Dodawanie do potraw soli grozi nadciśnieniem: pojawia się ono już u niemowląt.
Zobacz też: Co po kolei w diecie niemowlęcia

Rodzice często dosładzają posiłki, np. warzywne, chcąc, by dziecko je zjadło, bo jak mało je, to będzie chorować...

W nowych zaleceniach żywienia niemowląt podkreślamy zasadę: to rodzic decyduje, co dziecko zje, nawet wielokrotnie podając warzywa, których dziecko nie lubi, ale dziecko decyduje, ile zjada.
Nie można karmić dziecka na siłę: raz zje ono 50 ml, innym razem 200 ml. Nie musi jeść równo zawsze po 120 ml.

A co wtedy, gdy dziecko zawsze zjada bardzo niewiele, znacznie mniej niż 120-150 ml? Rodzice boją się, że dziecko będzie chorować...

Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. Jeśli dziecko zawsze je za mało, warto skonsultować się z lekarzem. Za tym kryje się jakiś inny problem zdrowotny, a nie niechęć dziecka do poznawania nowych smaków.

Zobacz film, na którym prof. Piotr Socha opowiada o błędach popełnianych przez rodziców przy rozszerzaniu diety niemowlęcia.


Prof. Piotr Socha jest pediatrą i gastroenterologiem, jednym z twórców nowych zasad żywienia niemowląt. Kieruje Kliniką Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka
Redakcja poleca: Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka?
Zastanawiasz się kiedy możesz wprowadzić do diety dziecka nowe produkty? Obejrzyj film i wysłuchaj rad specjalisty.
Prof. Piotr Socha
Konsultacja: Prof. Piotr Socha

Pediatra i gastroenterolog, kieruje Kliniką Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka.

Oceń artykuł

Ocena 4 na 10 głosy

Zobacz także

Popularne tematy