
Jakich błędów nie popełniać, rozszerzając dietę niemowlęcia
Podawanie nowych produktów zbyt wcześnie, dosładzanie, dosalanie: jakie jeszcze inne błędy popełniają rodzice, rozszerzając dietę i dlaczego tych błędów lepiej nie popełniać: tłumaczy prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.
Jakie najczęściej błędy popełniają rodzice, rozszerzając dietę niemowlęcia?
Pierwszy błąd to zbyt wczesne podawanie nowych produktów. Zdarza się, że rodzice podają nowe produkty nawet w 2–3 miesiącu życia, np. soki, owoce.Drugi błąd to zbyt późne podawanie nowych produktów, np. z obawy przed alergią rodzice nie podają dziecku ryb. To błąd.
Trzeci błąd do za szybkie rezygnowanie z wprowadzania nowych produktów, jeśli dziecko ich nie chce.
Czwarty błąd: dosalanie posiłków.
Piąty błąd: dosładzanie posiłków
Dlaczego nie można solić produktów dla niemowląt?
Pewna ilość soli jest potrzebna dla niemowlęcia: jednak tylko tyle, ile jest to zawarte w naturalnych produktach. Nerki dziecka są bardzo wrażliwe na dużą ilość sodu. Nerkom może zaszkodzić nawet taka ilość sodu, która znajduje się w mleku krowim: dlatego nie wolno podawać go niemowlęciu: ta duża ilość sodu mogłaby nawet spowodować śmierć dziecka.Dodawanie do potraw soli grozi nadciśnieniem: pojawia się ono już u niemowląt.
Zobacz też: Co po kolei w diecie niemowlęcia
Rodzice często dosładzają posiłki, np. warzywne, chcąc, by dziecko je zjadło, bo jak mało je, to będzie chorować...
W nowych zaleceniach żywienia niemowląt podkreślamy zasadę: to rodzic decyduje, co dziecko zje, nawet wielokrotnie podając warzywa, których dziecko nie lubi, ale dziecko decyduje, ile zjada.Nie można karmić dziecka na siłę: raz zje ono 50 ml, innym razem 200 ml. Nie musi jeść równo zawsze po 120 ml.
A co wtedy, gdy dziecko zawsze zjada bardzo niewiele, znacznie mniej niż 120-150 ml? Rodzice boją się, że dziecko będzie chorować...
Takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko. Jeśli dziecko zawsze je za mało, warto skonsultować się z lekarzem. Za tym kryje się jakiś inny problem zdrowotny, a nie niechęć dziecka do poznawania nowych smaków.Zobacz film, na którym prof. Piotr Socha opowiada o błędach popełnianych przez rodziców przy rozszerzaniu diety niemowlęcia.
Prof. Piotr Socha jest pediatrą i gastroenterologiem, jednym z twórców nowych zasad żywienia niemowląt. Kieruje Kliniką Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka
Zastanawiasz się kiedy możesz wprowadzić do diety dziecka nowe produkty? Obejrzyj film i wysłuchaj rad specjalisty.