Dieta małego geniusza – praktyczne porady
Chcesz mieć mądre i szczęśliwe dziecko? Sprawdź, jakie produkty najbardziej „lubi” mózg dziecka, a które go zatruwają.
Mózg człowieka rośnie w pierwszych latach życia znacznie szybciej niż w jakimkolwiek innym okresie. Sam mózg dziecka zużywa aż 60 % energii wykorzystanej przez dziecko. Energia ta jest generowana z pożywiania, wpływa na proces przemiany i wzrostu komórek mózgowych. Właściwa dieta dziecka może w sposób optymalny nie tylko zwiększyć energię dziecka, ale również umysłową kreatywność oraz poprawić samopoczucie. Dlatego tak ważne jest, co podajesz dziecku do jedzenia w pierwszych latach jego życia. Dieta małego dziecka , która zawiera zbyt dużo cukru i tłuszczów ma nie tylko negatywny wpływ na zdrowie, ale również (zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Bristolu ) prowadzi do niższego IQ u dzieci .
Co jeść, by mieć inteligentne i szczęśliwe dziecko?
Oto cztery złote elementy diety małego geniusza :
"mądre" tłuszcze,
zrównoważony poziom cukru,
witaminy i minerały,
unikanie "śmieciowego" jedzenia.
"Mądre" tłuszcze zwiększą IQ twojego dziecka
Mózg składa się w 60% z tłuszczów. To właśnie one dostarczają głównych składników błonom komórek mózgowych. 40-50% kalorii w diecie dziecka powinno pochodzić z tłuszczów.
To jest najlepszym źródłem "mądrych" tłuszczów :
ryby morskie (zwłaszcza łosoś),
olej lniany,
awokado,
oliwa z oliwek,
nasiona słonecznika, dyni, sezamu,
masło orzechowe.
Zrównoważony poziom cukru a inteligencja dziecka
Dlaczego odpowiedni poziom cukru w organizmie dziecka jest tak ważny?
Cukier jest czymś w rodzaju paliwa dla mózgu . Pamiętaj o odpowiedniej ilość i rodzaj cukrów, które podajesz dziecku.
Zbyt duża ilość cukru może przyczynić się do nadpobudliwości dziecka i problemów z koncentracją . Nadmiar cukru w spożywanych pokarmach może negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka i przyczynić się do otyłości . Zapewnienie stałego poziomu cukru poprzez spożywanie go w...