Kutia jest niezwykle pysznym, ale i niezwykle pracochłonnym daniem. Dużo szybciej przygotujesz ją, jeśli masz zamrożoną masę makową. Jeśli nie - kup gotową, dodaj bakalie i wymieszaj z gotowaną pszenicą lub makaronem.
Czytaj też: 7 przepisów na świąteczne dania dla dzieci
Wigilijny stół nie może obyć się bez tradycyjnego barszczu. Jeśli zapomniałaś zrobić zakwas, nic straconego, nie musisz od razu biec do sklepu po barszcz w torebce. Przygotuj barszcz na zakwasie z ogórków z naszego sprawdzonego przepisu.
Czytaj też: 5 pomysłów na prezenty, które możesz zjeść
Jeśli nie wyobrażacie sobie świątecznej kolacji bez smażonej ryby, wypróbujcie smażone filety w chrupiącej panierce kukurydzianej. Pamiętaj, aby osączyć rybę na papierowym ręczniku po usmażeniu.
Gdy nie masz czasu, by piec ciasta, nie jesteś od razu skazana na gotowe ciasta z cukierni. Wypróbuj przepis na szybki sernik z ananasem.
Czytaj też: 5 pomysłów na pierniczki
Aromatyczne paszteciki świetnie pasują do barszczu. By je przygotować, nie trzeba zarabiać ciasta drożdżowego - wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nadziać np. kapustą, pieczarkami lub soczewicą. Sprawdź nasz przepis na rogaliki z kapustą, gdzie znajdziesz pomysł na nadzienie.
Smażone ryby, zwłaszcza karp, są nie tylko tłuste, ale i pracochłonne. Polecamy zamiast tego prostą w przygotowaniu i delikatną pieczoną rybę z jabłkowo - śmietanowym sosem.