Pierogi z bobem - nowość dla smyka od 18. miesiąca
SKŁADNIKI:
- 200 g bobu (może być mrożony)
- 2 plasterki szynki
- pół cebuli
- łyżka siekanego koperku
- szklanka mąki
- 50 ml oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej
- kolendra
- szklanka gorącej wody
PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz, zmiksuj. Szynkę pokrój, zeszklij na oleju z posiekaną cebulą. Wymieszaj z bobem, koperkiem. Dodaj przyprawy. Mąkę przesiej z solą, zrób wgłębienie. Wlewaj powoli gorącą wodę. Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj. Filiżanką wykrawaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia. Odcedź. Oliwę i czosnek wymieszaj, polej pierogi, posyp kolendrą.
Makaron z mięskiem i warzywami - syty posiłek dla dziecka od 12.miesiąca
SKŁADNIKI:
- 100 g bardzo drobnego makaronu
- 2 ugotowane udka z indyka
- pomidor
- cebulka
- łyżka oleju
- pół łyżeczki mąki krupczatki
- zielona pietruszka
PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obierz ze skórki, drobno pokrój, podduś na oleju z niewielką ilością wody. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój, dodaj do cebuli, chwilę duś razem. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody, dodaj do warzyw, zamieszaj. Mięso oddziel od kości, przepuść przez maszynkę razem z warzywami. Dodaj pokrojoną zieloną pietruszkę. Całość duś około 5 minut. Makaron wrzuć na wrzącą wodę, ugotuj. Wyłóż na talerzyk, polej mięsnym sosem.
Żywienie
13 maja 2011
Które dziecko nie lubi makaronu, pierogów czy leniwych, ręka do góry. Nie widzę! No pewnie, bo kluseczki smakują wszystkim smykom. Sprawdź, jak je podać.
Polecamy
Porady