święta, ciastka, Boże Narodzenie, kuchnia świąteczna

7 świątecznych dań

Przepis na cudowne święta? Szczypta magii, parę prezentów i kilka smakowitych dań, które już na zawsze będą się kojarzyły twojemu maluszkowi z Bożym Narodzeniem.
święta, ciastka, Boże Narodzenie, kuchnia świąteczna
Pulpety z mintaja w sosie pomidorowym (od 11. miesiąca)
- filet z mintaja
- marchew
- ćwierć pietruszki
- ćwierć cebuli
- kawałek kalarepy
- pół żółtka
- 2 łyżeczki kaszy manny
- szczypta imbiru
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- łyżeczka posiekanego koperku
- pół łyżeczki masła
- pół szklanki wody
Rybę zmiel, dodaj pół żółtka, kaszę mannę, imbir i koperek. Wymieszaj i uformuj pulpeciki. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do gotującej się wody włóż pulpeciki, a po kilku minutach warzywa i przecier. Duś około
15 minut. Po ugotowaniu dodaj masło.

Pasztet (od 11. miesiąca)
- 1 kg cielęciny (najlepiej łopatki)
- 4 jaja
- 2 małe bułki pszenne
- marchew
- 50 g selera
- łyżeczka soli
- kilka listków lubczyku lub pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 garście mrożonego groszku
- kilka łyżek oleju
Mięso umyj, pokrój na duże kawałki, wrzuć do wrzątku i gotuj z jarzynami, aż będzie miękkie. Bułki namocz w wywarze z mięsa. Rozdziel żółtka i białka. Rozdrobnij mięso w malakserze razem z żółtkami, bułkami, warzywami, kaszą manną i przyprawami. Ubij pianę z białek i połącz z masą. Dodaj groszek i kilka łyżek wywaru. Przełóż do formy do pieczenia keksa posmarowanej olejem
i wysypanej bułką tartą. Piecz w 200°C przez mniej więcej godzinę. Gorący pasztet polej olejem. 

Rybna z ryżem (od 11. miesiąca)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 łyżki ryżu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rozdrobnionej, ugotowanej na parze ryby
- posiekany koperek
- szczypta soli
W garnku zagotuj około 300 ml wody. Warzywa umyj, obierz, wrzuć w całości na wrzącą wodę i gotuj, aż zmiękną. Usuń włoszczyznę z wywaru (zostaw tylko marchewkę), doprowadź do wrzenia i wrzuć ryż. Gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Marchewkę drobno pokrój. Dodaj rozdrobnioną rybę, sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i – po przestudzeniu – podaj dziecku.


Łagodny barszcz
(od 10. miesiąca)
- 1 l wody
- 100–200 g schabu bez kości
- 2 średnie buraki
- pół jabłka
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- 2 suszone grzybki
- opalona nad gazem cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki soli
Do wody wrzuć mięso, grzyby, cebulę, czosnek, sól. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij mięso, dodaj pokrojone marchew, pietruszkę i por. Dorzuć drobno starte buraczki, majeranek, a pod koniec gotowania drobno pokrojone jabłko. W zupie powinno być tyle warzyw, aby była gęsta.

Święty Mikołaj (od 18. miesiąca)
- 0,5 kg mąki
- szklanka cukru
- jajko
- 120 g masła
- szklanka miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- lukier i cukierki do dekoracji
Podgrzej (ale nie zagotuj!) miód, cukier i masło, stale mieszając. Zestaw, gdy cukier się rozpuści. Dodaj przyprawę do piernika. Mąkę przesiej z solą. Sodę rozpuść w letnim mleku. Do mąki dodaj przestudzoną masę, mleko z sodą, jajko. Wyrób, rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrój kształt Mikołaja. Ciasteczka piecz w 180°C 12 minut. Po wystudzeniu ozdób lukrem i cukierkami.

Choinka w śniegu (od 18. miesiąca)
- 0,5 kg mąki
- szklanka cukru
- jajko
- 120 g masła
- szklanka miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- lukier i cukierki
Zrób ciasto według przepisu na św. Mikołaja. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinaj kolejne elementy choinki (wytnij też jedną gwiazdkę). Kółka i gwiazdkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut. Posmaruj lukrem wystudzone kółka, zlep je, a na górze postaw gwiazdkę. Choinkę udekoruj bombkami z kolorowych drażetek.

Puszyste babeczki  (od 2. roku)
- 3 czubate łyżeczki Nestlé Sinlac
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki kleiku kukurydzianego
- łyżeczka drożdży
- łyżka oleju
- łyżka rodzynek
- pół jabłka
- kakao Nesquik
Żółtka ukręć z cukrem. Dodaj drożdże, wodę, łyżkę oleju, kleik i Nestlé Sinlac. Ubij pianę z białek i dodaj do masy. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj rodzynki, do drugiej kawałki jabłka, do trzeciej łyżeczkę kakao. Foremki posmaruj olejem i obsyp kleikiem. Wlej masę. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut.


tm_dopisek.gif


Redakcja poleca: Ozdoby choinkowe – bombki metodą decoupage
Sprawdź, jak zrobić bombkę za pomocą metody decoupage.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy