Owocowy keks (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru
- jajko
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki)
- masło i tarta bułka do smarowania foremki
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.
Bałwankowa rodzina (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki startej skórki cytryny
- 180 ml maślanki
- 2 jajka
- pół kostki masła
- szczypta soli
Pasta:
- 2 szklanki cukru pudru
- białko
- łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztop. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj maślankę z jajkami, wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz, aż się zrumienią. Połącz cukier z białkiem i wodą. Polej ciastka. Z reszty lukru zagnieć masę. Zrób bałwankom brzuszki i główki.
Święta i uroczystości
13 grudnia 2010
Ciągle powtarzamy: słodycze tylko od święta. Oto pyszne, pachnące, śliczne... Maluchowi już zawsze ich smak będzie kojarzył się z Bożym Narodzeniem.
Polecamy
Porady