piernik, kuchnia, domek, święta

7 świątecznych słodkości

Ciągle powtarzamy: słodycze tylko od święta. Oto pyszne, pachnące, śliczne... Maluchowi już zawsze ich smak będzie kojarzył się z Bożym Narodzeniem.
piernik, kuchnia, domek, święta
Owocowy keks (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki cukru
- jajko
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki)
- masło i tarta bułka do smarowania foremki
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.

Bałwankowa rodzina (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki startej skórki cytryny
- 180 ml maślanki
- 2 jajka
- pół kostki masła
- szczypta soli
Pasta:
- 2 szklanki cukru pudru
- białko
- łyżka wody
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztop. Wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Wymieszaj maślankę z jajkami, wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wyrób ciasto i przełóż do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz, aż się zrumienią. Połącz cukier z białkiem i wodą. Polej ciastka. Z reszty lukru zagnieć masę. Zrób bałwankom brzuszki i główki.

Kokosowe kuleczki (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- pół szklanki płatków owsianych
- 100 g nasion amarantusa (kupisz je w sklepie ze zdrową żywnością) 
-3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki płynnego mleka modyfikowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka sezamu
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona amarantusa gotuj w potrójnej ilości wody ok. 15 minut. Na patelni upraż płatki owsiane, sezam i połowę wiórków, aż zaczną delikatnie pachnieć. Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj amarantus, mleko, płatki i wiórki. Wyrób i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz w pozostałych wiórkach.

Fantazyjne biszkopciki (od 11. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- olej do formy
- papier do pieczenia
- sól
Na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku wiśniowego
PRZYGOTOWANIE:
Jajka sparz, rozbij, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na jednolitą masę do białości. Białka ubite ze szczyptą soli dodaj do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę. Blachę wyłóż pergaminem, posmaruj tłuszczem. Masę wylej na papier i piecz w 180°C przez 10–15 minut, aż biszkopt uzyska lekko złoty kolor. Po upieczeniu z blatu biszkoptowego powycinaj różne kształty. Następnie zmieszaj cukier puder z sokiem i powstałym lukrem polej biszkopciki. 

Zimowy domek (od 3. roku życia)
SKŁADNIKI:
- 6 kromek chrupkiego chleba
- białko
- szklanka cukru pudru
- 18 kolorowych drażetek na dachówki
- 3 cukierki na szczyt dachu
- barwnik spożywczy
Potrzebne też będą:
- karton
- nożyczki
- pędzelek do lukru
PRZYGOTOWANIE:
Z kartonu wytnij: prostokąt 6x7 cm (dach), prostokąt 5x6 cm (ściany boczne) i prostokąt 6x10 cm (ściana z okienkiem). Posługując się szablonem, wytnij z chleba ściany i dach. Białko zmiksuj z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ściany i dach pomaluj masą. Na dwa prostokąty dachu przyklej po dziewięć drażetek. Elementy zostaw do przeschnięcia. Sklej masą i ustaw domek. Okno namaluj resztą masy z dodatkiem barwnika.

Pieczone jabłuszko (od 7. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- słodkie jabłko
- łyżeczka cukru pudru
- 100 ml soku jabłkowego dla niemowląt
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki masła
PRZYGOTOWANIE: Jabłko starannie umyj, ale nie obieraj ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne. Do wnętrza jabłka wsyp łyżeczkę cukru pudru i włóż odrobinę masła. Z wierzchu oprósz jabłko cynamonem. Skórkę ponakłuwaj widelcem. Ułóż jabłko w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut. Podawaj maluszkowi miąższ skrobany łyżeczką. Uwaga: środek jabłka stygnie wolno, dlatego uważaj, by dziecka nie poparzyć.

Ryż z owocami (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- 2 torebki ryżu jaśminowego
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka rodzynek
- 1/2 szklanki suszonych owoców (morele, śliwki, figi, daktyle, jabłka)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, owoce namocz w soku z cytryny połączonym z miodem. Ryż wsyp do owoców, całość wymieszaj. Dodaj cukier i roztopione masło. Podawaj w salaterkach.
Redakcja poleca: Ozdoby choinkowe – bombki metodą decoupage
Sprawdź, jak zrobić bombkę za pomocą metody decoupage.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy