Jedzenie typu fast food jest niezdrowe, o tym nie trzeba nikogo przekonywać. Niektórzy jednak zadają sobie pytanie, dlaczego właściwie należy go unikać. Czy nie możemy sobie lub dziecku pozwolić od czasu do czasu na pyszne frytki, hamburgera lub kebab? Dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska wyjaśnia, co zawierają w sobie produkty nazywane fast foodami i dlaczego, mimo swojej kaloryczności, nie dostarczają nam odpowiedniej ilości składników odżywczych. Fast foody ociekają tłuszczem Głównym powodem, dla którego należy unikać fast foodów, jest to, że są wysoko kaloryczne i w większości kalorie te pochodzą z tłuszczu. Dietetyk Sylwia Leszczyńska wyjaśnia, że np. 100 g frytek zawiera 560 kalorii , przy czym aż 60 proc. z nich pochodzi z tłuszczu, w jakim są zanurzone, a tylko 40 proc. z ziemniaka. Dodatkowo tłuszcze zawarte w fast foodach to zwykle kwasy tłuszczowe trans , które: obniżają odporność, powodują zwiększenie wydzielania substancji prozapalnych. Żywność typu fast food pozbawiona jest cennych składników Jak podaje dietetyk, w fast foodach znajdziemy małą ilość błonnika, witamin i minerałów, przez co są to „produkty o bardzo niskiej gęstości odżywczej”. Spożywanie ich powoduje, że tak naprawdę nasz organizm nie jest odżywiony właściwie i nie może w pełni prawidłowo funkcjonować (nawet jeśli po zjedzeniu frytek czy chipsów czujemy, że nasz brzuch jest pełny). Zobacz także: Okrągłe znaczy zdrowe? Fakty i mity o otyłości u dzieci Produkty typy fast food mają wysoki indeks glikemiczny „Indeks glikemiczny to wskaźnik, który mówi nam o tym, jak szybko podnosi się poziom glukozy we krwi” – wyjaśnia dietetyk. Produkty o wysokim indeksie , w tym fast foody, powodują bardzo szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie bardzo szybki spadek. Przez to dość szybko po jedzeniu znów jesteśmy głodni ,...
Jeśli od dłuższego czasu prowadzisz aktywny tryb życia, regularnie ćwiczysz i stosujesz zdrową dietę, a mimo to twoja waga w ogóle się nie zmniejsza, powinnaś zrobić badania. Być może okaże się, że przyczyną trudności w odchudzaniu jest to, że cierpisz na jedną z poniższych chorób. Im wcześniej zostaniesz zdiagnozowana, tym lepiej nie tylko dla twojego zdrowia, lecz także dla sylwetki. Oto lista chorób, które wywołują problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Choroby, przez które trudno jest schudnąć
W przypadku, gdy racjonalna i zrównoważona dieta oraz regularne treningi powodują jedynie frustrację, bo wkładany wysiłek nie przekłada się na efekty w postaci spadku wagi, zrób badania. Często problemy z odchudzaniem wiążą się z takimi chorobami, jak:
- zespół policystycznych jajników – oprócz tego, że utrudnia zajście w ciążę, sprzyja też tyciu w okolicy talii;
- insulinooporność – powoduje otyłość brzuszną, a nieleczona może wywołać rozwój cukrzycy typu 2;
- niedoczynność tarczycy – wpływa na wzrost masy ciała o kilka kilogramów (podobnie jest w przypadku Hashimoto, czyli choroby tarczycy, na którą cierpi wiele kobiet);
- hiperinsulinemia – sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej; zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej są w tym przypadku niezbędne dla zdrowia organizmu;
- zespół Cushinga – schorzenie związane jest z nadmiarem kortyzolu, który utrudnia odchudzanie; tkanka tłuszczowa odkłada się zwłaszcza w okolicach tułowia, karku i twarzy;
- padaczka, cukrzyca typu 2, depresja – leki, które należy zażywać przy tych chorobach, mogą sprzyjać przybieraniu na wadze.
Inne powody zbyt wysokiej masy ciała
Być może rzeczywiście starasz się zdrowo odżywiać i regularnie ćwiczyć, a wyniki badań nie wskazują na żadną z powyższych chorób. Dlaczego więc wciąż nie chudniesz? Przypatrz się uważnie swoim nawykom, być może to przez nie waga wciąż nie pokazuje tylu kilogramów, ile chciałabyś na niej zobaczyć. Błędy, których musisz się wystrzegać dla dobra swojej sylwetki:
- podjadanie (nawet zdrowych!) przekąsek między posiłkami;
- nieregularny tryb życia;
- zbyt mała ilość snu w ciągu doby (udowodniono, że zarywanie nocy skutkuje nadmiernym apetytem);
- nieczytanie etykiet (to, że jogurt czy twarożek jest „lekki”, nie znaczy, że nie zawiera np. cukru!);
- jedzenie posiłków o nieregularnych porach, pomijanie posiłków i najadanie się tuż przed snem;
- uprawianie sportu o zbytniej intensywności (aby schudnąć, najlepiej ćwiczyć z mniejszym obciążeniem, ale dłużej).
Zobacz także: