Jak zrobić domek z piernika? To nie jest tak trudne, jak ci się wydaje. Nasze rady i gotowy szablon sprawią, że będzie to proste zadanie. Ciasto i szablon domku z piernika to kluczowe sprawy. Poszczególne elementy piecze się osobno, a następnie skleja lub łączy np. wstążeczką. Możesz wykorzystać wzór, który ci podsuwamy, lub zrobić własny. Nie ma jednego przepisu na idealny domek z piernika. Zobacz, jak nie popełnić błędów i jak zaprojektować własny kształt domku. Spis treści: Jak zrobić domek z piernika – szablon Domek z piernika – wymiary Przepis na ciasto na domek z piernika Czym skleić domek z piernika? Przepis na lukier do domku z piernika Jak zrobić domek z piernika – szablon Domek z piernika składa się z czterech ścianek i dwóch połaci dachu – komin jest opcjonalny . 2 poziome ścianki – mają kształt wąskich prostokątów (wytniesz w nich potem dwa okna), 2 pionowe ścianki – mają kształt prostokątów z nałożonymi na nie trójkątami (wytniesz w nich potem jedno okno). 2 połacie dwuspadowego dachu też są prostokątne (na rysunku poniżej mają wzór w drobną kratkę). Tak naprawdę jako szablon wystarczy narysować na kartonie i wyciąć po jednym wymienionym elemencie. Później trzeba pamiętać, aby 2 razy wyciąć każdy kształt z ciasta: Jeśli chcesz zrobić domek z piernika z kominem, potrzebujesz 2 prostokącików, z czego 2 mają trójkątne wcięcia na dach. Kształt wycięcia powinien być podobny do kształtu szczytu wyższej ścianki domku. Elementy potrzebne do zrobienia domku z piernika: fot. Adobe Stock Domek z piernika – wymiary: Jeśli narysujesz szablon zgodnie z tymi zasadami, twój domek uda się bez problemu złożyć i będzie ładnie wyglądał. Domek z piernika – dokładne wymiary : 2 x ściana boczna o wymiarach: 9 cm x 19 cm + 2 wycięcia na...
Święta i uroczystości
25 listopada 2022
Pachnące korzennymi przyprawami i miodem gwiazdki, serduszka oraz choinki... z pewnością umilą dzieciom oczekiwanie na nadejście Świętego Mikołaja i Wigilię. Możecie upiec ich więcej i pysznymi słodkimi ozdobami udekorować choinkę lub stroik na stole. Możecie też razem z mlekiem nakarmić nimi św. Mikołaja.
Zgodnie z tradycją, pierniki i pierniczki na wigilię i Boże Narodzenie piekło się w adwencie. Czas od upieczenia do świąt sprawiał, że stawały się jeszcze lepsze. A zapach korzennych przypraw roznosił się po domu, nie mieszając się z wonią gotowanej kapusty czy smażonej ryby...
Współcześnie również nie trzeba czekać z pieczeniem pierników na ostatnią chwilę — sprawdź, które z nich mogą okazać się świątecznym przebojem w waszej rodzinie.
Składniki na pierniczki adwentowe:
- 20 dag płynnego miodu (jeśli jest skrystalizowany — lekko podgrzej miód w rondelku)
- 1/2 kg mąki (najlepiej tortowej 450)
- 15 dag cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 dag masła
- 1 średnie jajko
dodatkowo:
1
z
5
Na stolnicę wsyp 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, czubatą łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Dodaj 15 dag miękkiego masła lub margaryny i posiekaj na mniejsze kawałki.
2
z
5
Do posiekanych składników na stolnicy wbij całe jajko i dodaj 20 dag płynnego miodu. Całość dokładnie wymieszaj, po czym zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
3
z
5
Ciasto będzie gotowe, jeśli po przekrojeniu na pół nie będzie w nim widać żadnych grudek. Obie połówki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm.
4
z
5
Foremkami wykrój z ciasta różne kształty. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz 15–20 minut w temperaturze 200 stopni C.
5
z
5
Pierniczki dekoruj, gdy tylko całkowicie ostygną.
Polecamy
Porady