Słodycze bez cukru
AdobeStock
Aktualności

Słodko i bez cukru. Czy da się to pogodzić?

Wiadomo, że zbyt duża ilość cukrów prostych, w tym cukru białego, jest niekorzystna dla organizmu człowieka, zwłaszcza kiedy brak mu odpowiedniej dawki aktywności fizycznej. Jednak czy oznacza to, że trzeba zrezygnować ze słodkości zupełnie? Nic z tych rzeczy!

Badania wskazują, że przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! Niestety nieumiarkowana konsumpcja produktów bogatych w ten składnik może przyczynić się do nadmiernej masy ciała i zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia m.in. próchnicy, cukrzycy, czy nowotworów. Niekorzystnym zmianom ulec może również poziom cholesterolu we krwi i wartości ciśnienia tętniczego. Czy to oznacza, że dla własnego zdrowia lepiej zrezygnować ze słodkości i zapomnieć o czekoladkach, batonikach, ciastkach i torcikach? Niezupełnie!

Alternatywa dla cukru

Jak poradzić sobie z ochotą na coś słodkiego przy jednoczesnej chęci zmniejszenia spożywanego cukru w swojej diecie? Połączenie tych dwóch pragnień wydaje się być niemożliwe. Na szczęście tylko pozornie. Warto już dziś poznać naturalne alternatywy dla klasycznego cukru, takie jak ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza. Co się kryje pod tymi tajemniczymi nazwami? Tłumaczymy:

  • Ksylitol wytwarzany jest z kory brzozy. Zawiera 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru i jest metabolizowany w ciele człowieka bez użycia insuliny, dlatego może być bezpiecznie spożywany także przez osoby chore na cukrzycę. W naturze występuje on w wielu owocach i warzywach takich jak maliny, śliwki czy kalafior, a także w grzybach. Nadaje się zarówno do potraw na zimno i gorąco. Można korzystać z niego także przygotowując domowe wypieki (poza ciastem drożdżowym). Niestety ma też swoją wadę - nie należy spożywać dziennie więcej niż 15 gramów (3-4 łyżeczki), gdyż może mieć efekt przeczyszczający.
  • Stewia pochodzi z Ameryki Południowej i jest dostępna w różnych formach – suszonych liści, ekstraktu albo w formie krystalicznej 1:1. Suszone listki świetnie nadają się do słodzenia napojów, natomiast do pieczenia ciast lepiej sprawdzą się jej pozostałe wersje. Mimo zerowej kaloryczności stewia ma bardziej słodki smak od cukru. Liście są słodsze kilkadziesiąt razy, a ekstrakt nawet kilkaset, dlatego w takich formach należy używać ich znacznie mniej. Stewia doskonale sprawdzi się do wypieków, gdyż w przeciwieństwie do sztucznych słodzików nie gorzknieje w wysokich temperaturach. Do wypieków często stosowana jest specjalna stewia 1:1, której używamy w takich ilościach jak zwykłego cukru. Ze stewii można przyrządzić również dietetyczny lukier, mieląc ją na puder i rozdrabniając z odrobiną wody i sokiem z cytryny. Jedyną jej wadą jest to, że nie urosną na niej drożdże.
Warto wiedzieć, że stewia czy ksylitol, w przeciwieństwie do sacharozy występującej w tradycyjnym cukrze, nie obniżają pH płytki nazębnej, dzięki czemu nie zwiększają one ryzyka rozwoju próchnicy zębów. Są one idealną alternatywą dla osób cierpiących na cukrzycę.
  • Erytrytol nie jest aż tak słodki, jak biały cukier, a przy okazji pozostawia miłe uczucie chłodu w ustach. Dodatkową jego zaletą jest to, że nie pozostawia obcych posmaków, dlatego często jest łączony z innymi słodzikami, aby zniwelować ich smak oraz poprawić słodkość. Nie jest metabolizowany przez organizm, dzięki czemu nie posiada kalorii oraz w przeciwieństwie do niektórych słodzików nie wywołuje efektu przeczyszczającego.
  • Tagatoza za to jest przyswajalna przez organizm tylko w 20%, dzięki czemu jest znacznie mniej kaloryczna od cukru i nie podnosi gwałtownie jego poziomu we krwi. Dodatkowo świetnie się nadaje do wypieków ciast, gdyż w przeciwieństwie do innych słodzików pochodzenia naturalnego karmelizuje się i fermentuje. Spokojnie można jej użyć do zrobienia ciasta drożdżowego, karmelu czy crème brûlée.

Jak tu nie ulec pokusie?

Często mając ochotę na coś słodkiego, zapominamy o owocach, które oprócz tego, że są słodkie dostarczą wielu witamin i błonnika. Dodatek jabłek, bananów, gruszek i winogron to doskonałe uzupełnienie jaglanek, owsianek, koktajli czy ciasteczek. Z owoców można również stworzyć mus lub sok. Ciekawym dodatkiem do wypieków są również daktyle, które nadają deserom wspaniały czekoladowy posmak, wzbogacając je o dużą ilość błonnika oraz antyoksydantów. Owoce to jednak nie alternatywa, która eliminuje cukier, a sposób na wprowadza do diety cennych składników jak witaminy i błonnik. Jak nie ulegać pokusom? Z pewnością potrzebne jest wiele silnej woli, ale pamiętając o zdrowiu, warto przede wszystkim zacząć kontrolować skład kupowanych produktów i ograniczyć używanie białego cukru na co dzień, wszak masz wybór! Z pewnością wyjdzie to ci na zdrowie!

Źródło: mat. prasowe programu „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY

Zobacz także:

10 kg cukru i 1,5 kg soli rocznie: tyle zjada roczne dziecko! Co z tym zrobić? [WIDEO]

pancaki z syropem klonowym
Panthermedia
Żywienie
Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Biały cukier jest bezwartościowy - to puste kalorie, najlepiej w ogóle wykluczyć go z diety dziecka. Nie tylko nie ma żadnych wartości odżywczych, ale też przyczynia się do nadwagi u dzieci. Ale niesłodkiemu dzieciństwu stanowczo się sprzeciwiamy! Bo dobre zamienniki białego cukru istnieją.

Nie każdy cukier jest zły. Większość produktów naturalnie zawiera cukier, np. owoce - fruktozę, mleko - laktozę, ale oprócz nich także mnóstwo cennych składników (witaminy, składniki mineralne, białko, błonnik). Najlepiej więc jeśli dziecko je produkty naturalnie słodkie . A jeśli już musisz słodzić, używaj dobrych zamienników białego cukru. A są nimi: Miód Zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i cenne enzymy, dzięki którym działa jak antybiotyk . Jest silnym alergenem, więc ostrożnie podawaj go dziecku dopiero w drugim roku życia. Nie dodawaj miodu do gorących napojów, bo wtedy traci swe właściwości.  Syrop klonowy Produkuje się go wyłącznie w Kanadzie i USA. Ten gotowy syrop zawiera około 33% wody i 67% cukru. Sok, z którego powstaje, to dla drzewa życiodajny płyn. Syrop klonowy zawiera m.in. składniki mineralne oraz m.in. sporo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Ma mniej kalorii niż miód.  Brązowy cukier Otrzymuje się go z trzciny cukrowej, ma brązowy kolor, bo zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny przyjemny smak. Jest też w niej zawarta niewielka ilość składników mineralnych, więc można powiedzieć, że brązowy cukier trzcinowy jest nieco lepszy niż biały. Ksylitol Naturalny słodzik , który nie jest cukrem, występuje w wielu roślinach, ale najwięcej jest go w brzozach i z nich jest pozyskiwany. Działa antybakteryjnie, zwiększa odporność . Zwalcza w jelitach szkodliwe bakterie - np. Helicobacter pylori - zmniejsza też nasilenie alergii, ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Syrop z agawy Produkuje się go w Meksyku, powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku. Zawiera fruktozę , czyli cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż sacharoza (biały cukier) lub glukoza. Zawiera też spore...

niemowlę je
Fotolia
Dieta
Dlaczego produkty dla niemowląt i dzieci są dosładzane?
Staracie się, by w diecie niemowlęcia i małego dziecka ograniczać maksymalnie cukier i irytuje was, że ten jest niemal wszędzie i to w sporych dawkach? Mnie też! Dlatego zapytaliśmy producenta żywności dla dzieci, czy naprawdę nie da się tego zmienić.

Świadomi rodzice ograniczają cukier Każdy dietetyk przypomina, że najlepiej od samego początku rozszerzania diety niemowlęcia unikać podawania dziecku produktów słodzonych białym cukrem . Racjonalnie planując posiłki malucha, można skutecznie wpływać na jego upodobania kulinarne w przyszłości, unikając tym samym otyłości, zaburzeń łaknienia i problemów z próchnicą. - Zaleca się, aby cukry dodane nie przekraczały wartości 10% energii pozyskiwanej z pożywienia, oczywiście dążąc, aby ta wartość była możliwie najmniejsza – mówi Izabela Wójcik, ekspert ds. dietetyki. - Badania wykazują, że długotrwałe, wysokie spożycie cukru przez dzieci wiązało się z równocześnie większym spożyciem tłuszczów nasyconych i mniejszym spożyciem białka, żelaza, wapnia czy błonnika pokarmowego. Ważne, by dbać o to już od wieku niemowlęcego. Świadomość rodziców szybko wzrasta. Obserwując dyskusje na forach internetowych widać wyraźnie, że coraz częściej rodzice poszukują niedosładzanych produktów , co jednak okazuje się wcale nie takie proste. Czytaj też: Co ty wiesz o cukrze?   Dlaczego wszędzie jest cukier? To pytanie coraz więcej rodziców zadaje sobie podczas zakupów spożywczych.  Wiedzą już, że zamiast do kolorowego napoju z bąbelkami warto przyzwyczajać dziecko do wody lub naturalnego soku, a batony, żelki i cukierki zamienić na niezawierające cukru przekąski lub owoce. Ale jak to zrobić, skoro w składach produktów do znudzenia pojawia się „cukier” lub „ syrop glukozowo-fruktozowy ”. Niestety problem  zaczyna się już od żywności dla niemowlaków. Bardzo trudno znaleźć na sklepowej półce kaszki, czy jogurty dla dzieci do 12 miesiąca życia, które nie będą dosładzane.   Cukier i jego zdrowszy odpowiednik Dlaczego tak się dzieje? Zapytaliśmy przedstawiciela marki Hipp producenta żywności dla...

Cukier
Fotolia
Dieta
Do dań dla niemowląt nie dodawaj cukru!
Większość naturalnych produktów zawiera cukry, np. owoce – fruktozę, mleko – laktozę, więc o co chodzi z tym cukrem? Przede wszystkim o tzw. cukier dodany, który jest w bardzo wielu produktach. I właśnie ich nie można podawać niemowlakom.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Produkty, które naturalnie zawierają cukier, mają jednak także inne cenne składniki (witaminy, minerały, błonnik). Właśnie dlatego najlepiej jeść produkty naturalnie słodkie  (np. owoce, także suszone). Można też używać naturalnie słodkich zamienników cukru, jednak niemowlęta od początku warto przyzwyczajać do naturalnego smaku produktów bez dosładzania. Dlaczego nadmiar cukru nie jest korzystny? Nadmiar cukru jest odpowiedzialny za wiele chorób: otyłość i związane z nią choroby (m.in. cukrzycę, choroby układu krążenia). Ma zły wpływ na stan zębów, bo ułatwia rozwój próchnicy , będąc pożywką dla drobnoustrojów, i obniża odporność organizmu. Duża ilość cukru i słodyczy w diecie może też pośrednio prowadzić do niedoborów w organizmie ważnych składników. Nadmiar słodyczy, zwłaszcza spożywanych przed lub w porze posiłku, może również powodować, że dziecka odmawia zjedzenia racjonalnego posiłku, a to pośrednio może zubażać jego dietę w ważne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne.  Właśnie już u niemowląt należy kształtować zdrowe nawyki żywieniowe, przyzwyczajając je do naturalnego smaku jedzenia i nie podając im produktów wysokoprzetworzonych. Zrób quiz: Co ty wiesz o cukrze? Czy cukier jest tylko w słodyczach? Nie. Cukier jest w większości gotowych produktów , które kupujesz, także tych niby niesłodkich, np. ketchupie, sosach, płatkach śniadaniowych, rozpuszczalnym kakao, herbatkach granulowanych , jogurtach czy napojach. Jeśli cukier występuje na liście składników na jednym z pierwszych trzech miejsc, to znaczy, że jest go w produkcie naprawdę dużo. Zrezygnuj z kupna takiego produktu. Co zamiast cukru? Słodkość pochodzącą z białego cukru można...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz