Gotuj z Jamiem Oliverem – 6 przepisów z jego książki „5 składników”
Kto powiedział, że gotowanie jest trudne? Na pewno nie z Jamiem Oliverem, jednym z najsłynniejszych kucharzy świata. Specjalnie dla was od Jamiego sześć łatwych przepisów na dania jedynie z pięcioma składnikami.
1 z 7
Jamie Oliver – słynny brytyjski szef kuchni i autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca w tym roku we wspaniałym stylu. W swojej książce „5 składników. Gotuj szybko i łatwo” wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta, łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników.
W książce Jamiego znajdziesz wszystko – od sałatek i past, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby, warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku! Jest tu mnóstwo przepisów na dania o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
Specjalnie dla was zdobyliśmy aż 6 oryginalnych przepisów z najnowszej książki Jamiego. Ja już testowałam (wychodzi, jak zwykle, przepysznie!). Teraz pora na was!
Zobacz też: Szokujący eksperyment Jamiego Olivera: dzieci nie wiedzą, co to jest pomidor?
A może zdecydujesz się podarować tę książkę w prezencie swojej przyjaciółce? Na pewno się nie rozczaruje!
Zobacz, jak sam Jamie Oliver przygotowuje „Mrożone banoffee”:
2 z 7
Czosnkowy makaron z grzybami
2 porcje
łącznie 16 minut
Składniki:
- 150 g makaronu trofie lub fusilli
- 2 ząbki czosnku
- 250 g różnych grzybów
- 25 g parmezanu
- 2 czubate łyżki crème fraîche 15% lub jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w garnku osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedź, zachowując kubek wody. Kiedy makaron będzie się gotować, obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu, wlej na nią ½ łyżki oliwy, dodaj czosnek, a po 1 minucie dorzuć grzyby (większe porwij na mniejsze kawałki). Dopraw je solą morską oraz czarnym pieprzem i smaż ok. 8 minut, często mieszając, aż się przyrumienią.
Dodaj na patelnię odcedzony makaron i wlej trochę zachowanej wody. Wsyp większość drobno startego parmezanu, dodaj crème fraîche, wymieszaj całość, skosztuj i dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Rozłóż danie na talerze i posyp je resztą startego parmezanu.
W jednej porcji:
kalorie 402 kcal, tłuszcze 13 g, tł. nas. 5,7 g, białka 16,8 g, węglow. 58,1 g, cukier 3,7 g, sól 0,8 g, błonnik 3,6 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Helvetica; color: #1e497d; -webkit-text-stroke: #1e497d}span.s1 {font-kerning: none}Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
3 z 7
Szybkie azjatyckie kotleciki rybne
4 sztuki
łącznie 22 minuty
Składniki:
- 1 pęd trawy cytrynowej
- kawałek imbiru (6 cm)
- ½ pęczka świeżej kolendry (15 g)
- 500 g filetów z łososia, bez skóry i ości
- 4 łyżeczki dżemu z chili
Przygotowanie:
Rozgnieć pęd trawy cytrynowej, uderzając nim o blat, po czym usuń twardą zewnętrzną warstwę. Obierz imbir. Drobniutko posiekaj trawę cytrynową, imbir oraz większość kolendry (razem z łodyżkami) – zachowaj do dekoracji kilka ładnych listków w miseczce zimnej wody. Połóż filety na desce z posiekanymi składnikami i pokrój na kawałki o boku 1 cm. Połowę ryby przesuń na bok, a resztę posiekaj jak najdrobniej, niemal jak purée. Wymieszaj z powrotem wszystkie składniki na desce i dopraw je solą morską i czarnym pieprzem. Podziel masę na 4 części i z każdej uformuj kotlet grubości 2 cm.
Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu i wlej na nią 1 łyżkę oliwy. Smaż kotleciki po mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Nałóż na nie dżem z chili, wlej na patelnię trochę wody, wyłącz palnik i poruszaj patelnią, żeby kotleciki pokryły się glazurą. Podawaj je posypane listkami kolendry.
W jednej porcji:
kalorie 277 kcal, tłuszcze 17,2 g, tł. nas. 2,9 g, białka 25,7 g, węglow. 4,8 g, cukier 3,8 g, sól 0,7 g, błonnik 0,1 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
4 z 7
Szalenie pyszny burger wieprzowy
1 porcja
łącznie 16 minut
Składniki:
- 1 dojrzała słodka gruszka
- 50 g mieszanki szpinaku, rukoli i rukwi wodnej
- 150 g mielonej wieprzowiny
- 1 miękka bułka do burgerów
- 30 g niebieskiego sera
Przygotowanie:
Pokrój gruszkę wzdłuż w jak najcieńsze plasterki. Przemieszaj je delikatnie z liśćmi, odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia oraz czerwonego octu winnego i szczyptą czarnego pieprzu. Czystymi rękami wymieszaj i ugnieć mięso ze szczyptą soli morskiej oraz pieprzu i uformuj w kotlet grubości 1 cm. Posmaruj go 1 łyżeczką oliwy i 2 minuty smaż na dużej nieprzywierającej patelni ustawionej na dużym ogniu. W tym czasie przekrój bułkę i opiecz na tej samej patelni – zdejmij ją, kiedy się lekko przyrumieni.
Przewróć kotlet na drugą stronę, a po 2 minutach połóż na patelni pokruszony ser. Kiedy się roztopi, przełóż na niego kotlet, obtocz go w serze i przełóż na dolną część bułki. Na mięso nałóż tyle sałatki gruszkowej, ile się zmieści, przykryj drugą połówką bułki i ściśnij. Resztę sałatki podaj obok i wgryź się!
W jednej porcji:
kalorie 669 kcal, tłuszcze 34,5 g, tł. nas. 12,9 g, białka 42,3 g, węglow. 50,7 g, cukier 19,3 g, sól 2,5 g, błonnik 6,8 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
5 z 7
Cytrynowe linguine z cukinią
2 porcje
łącznie tylko 15 minut
Składniki:
- 150 g makaronu linguine
- 2 cukinie w różnych kolorach
- ½ pęczka świeżej mięty (15 g)
- 30 g parmezanu
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w garnku osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym go odcedź, zachowując kubek wody. Kiedy makaron będzie się gotować, pokrój cukinie wzdłuż w cienkie plastry, a następnie w długie, cienkie paski nożem, obieraczką do julienne albo na szatkownicy (uważaj na palce!). Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i dodaj cukinię. Smaż ją 4 minuty, regularnie mieszając, a w tym czasie cienko pokrój listki mięty i dorzuć je do cukinii.
Dodaj na patelnię odcedzony makaron razem z odrobiną zachowanej wody i przemieszaj całość. Posyp makaron większością drobno startego parmezanu i odrobiną startej skórki z cytryny, wciśnij cały sok, wszystko starannie wymieszaj, po czym skosztuj i dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Rozłóż makaron na talerze, posyp resztą drobno startego parmezanu i skrop 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia. Smacznego!
W jednej porcji:
kalorie 430 kcal, tłuszcze 14,5 g, tł. nas. 4,4 g, białka 18,4 g, węglow. 60 g, cukier 6,3 g, sól 0,8 g, błonnik 2,2 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
6 z 7
Kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
12 sztuk
łącznie 30 minut
Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru trzcinowego i więcej do posypania
- 1 pomarańcza
- 100 g gorzkiej czekolady (70%)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Posmaruj oliwą kwadratową formę o boku 20 cm i wyściel papierem do pieczenia. W misce wymieszaj masło, mąkę, cukier oraz drobno startą skórkę z połowy pomarańczy, rozcierając składniki między kciukiem a palcem wskazującym. Uformuj bryłę ciasta, ale go nie wyrabiaj. Wyłóż ciastem dno przygotowanej formy tak, by miało grubość 1 cm. Ponakłuwaj je gęsto widelcem i piecz ok. 20 minut, aż lekko się przyrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika, jeszcze ciepłe posyp odrobiną cukru trzcinowego i zostaw do wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie się piec, rozpuść czekoladę w misce żaroodpornej umieszczonej na garnku z lekko bulgoczącą wodą, po czym zdejmij miskę. Pokrój ciasto na 12 podłużnych kawałków i połóż je na kratce. Polej ciastka czekoladą i posyp drobno startą skórką z reszty pomarańczy. Pokrój owoc i podaj obok.
W jednej porcji:
kalorie 188 kcal, tłuszcze 11,6 g, tł. nas. 7,3 g, białka 1,9 g, węglow. 20 g, cukier 7,3 g, sól 0 g, błonnik 0,6 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
7 z 7
Mus czekoladowy z owocami
6 porcji
łącznie 30 minut
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 puszka owoców czeremchy amerykańskiej w syropie (400 g)
- 200 ml śmietany 36%
- 4 duże jajka
- 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w misce żaroodpornej umieszczonej na garnku z lekko bulgoczącą wodą, po czym ją zdejmij i zostaw na 10 minut, żeby wystygła. W tym czasie gotuj na wolnym ogniu owoce czeremchy razem z syropem na nieprzywierającej patelni ustawionej na średnim ogniu, aż syrop zgęstnieje, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Ubij lekko śmietanę. Oddziel żółtka od białek, dodaj żółtka i cukier do śmietany i ubijaj do połączenia składników. Wsyp szczyptę soli morskiej do białek i czystą trzepaczką ubij je na sztywno. Dodaj wystudzoną czekoladę do śmietany i wymieszaj, po czym bardzo delikatnie wmieszaj tę masę szpatułką do białek.
Rozdziel mus do sześciu szklanek lub miseczek, nakładając warstwami również owoce z syropem. Kilka owoców ułóż na wierzchu dla dekoracji.
W jednej porcji:
kalorie 406 kcal, tłuszcze 25,4 g, tł. nas. 14,8 g, białka 7,6 g, węglow. 40 g, cukier 39,7 g, sól 0,5 g, błonnik 0,5 g
Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo”, wyd. Insignis
Zdjęcia: © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017