Mamy zielony maj, wiosnę w rozkwicie, a stragany kuszą już pierwszymi sezonowymi owocami i warzywami. Niestety coraz więcej mam musi je omijać szerokim łukiem. Ceny niektórych warzyw i owoców kompletnie zwariowały. Kogo stać na nie?

Reklama

Pietruszka droższa od schabu

Chcesz dać coś wiosennego do zjedzenia swojemu maluchowi? Zapomnij, nie stać cię – pietruszka jest obecnie droższa od schabu, a cena kilograma czereśni wprawia wszystkich w osłupienie. Ich cena jest zaporowa. Handlowcy nie kryją, że ceny warzyw są o wiele wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem, szczególnie jeżeli chodzi o pietruszkę, cebulę i kapustę.

Cena młodych ziemniaków (na razie sprowadzanych z Cypru) wynosi ok. 6 złotych za kilogram. Za kilogram pietruszki musisz zapłacić ok. 20 złotych, chociaż są takie miejsca w Polsce, gdzie jest to nawet 27 złotych. Ale cenowy rekord biją i tak czereśnie, których kilogram kosztuje od 52 do 70 złotych.

Kończą się zeszłoroczne zapasy

Mimo wysokiej ceny, młode ziemniaki cieszą się ogromnym wzięciem. Ich cena na giełdzie wzrosła z 25 do 30 złotych za worek. A to oznacza, że w sklepach zapłacimy za nie 6 złotych za kilogram – donosi portal NaszaMława.pl. Cenę młodych kartofli podbijają dodatkowo kończące się zapasy zeszłorocznych ziemniaków. A i one zdrożały, w niektórych miejscach nawet dwukrotnie. Za kilogram trzeba zapłacić ok. 3 złotych.

Kupienie w sklepie pietruszki za mniej niż 15 złotych to niebywała okazja. W podkarpackich sklepach kilogram tego warzywa kosztuje 22 złote, we Wrocławiu 27 złotych. Za główkę kapusty trzeba zapłacić około 10 złotych.

Zobacz także

Ceny w górę w hurtowniach

Jak wylicza jeden ze sprzedawców, w hurtowniach podrożały wszystkie warzywa. - Ziemniaki sprzedaję już po 2,40 złotych za kilogram. Cebulę po 5 złotych za kilo, a starą marchewkę po 3,5 złotych. 25-kilogramowy worek kapusty jesienią kosztował w hurcie 20 złotych. Dzisiaj już 80 złotych – poinformował sprzedawca.

Dlaczego tak drogo?

Zdaniem niektórych ekspertów, winna jest temu susza, która szczególnie dotknęła producentów warzyw. To musiało odbić się na ich cenie. Prognozuje się, że z powodu suszy, przymrozków oraz braku odpowiedniej ilości promieni słonecznych także ceny truskawek będą w tym roku wysokie. Chociaż sezon na te owoce dopiero się zaczyna i ceny rzędu 20 złotych za kilogram nikogo nie powinny dziwić, to jednak zanosi się, że truskawki będą drogie. Ich cena będzie wynosić około 15 złotych za kilogram.

Napiszcie w komentarzach, czy odczuwacie wzrost cen żywności w swoich portfelach.

Źródło: innpoland.pl, dziennikzachodni.pl

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama