
W ciągu kilku ostatnich lat, dieta bezglutenowa zyskała ogromną popularność. Pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych i coraz częściej mówi się o szkodliwości glutenu. Wyeliminowanie glutenu bez konsultacji z lekarzem może być niebezpieczne!
Więcej szkody niż pożytku
Rodzice czasem wprowadzają u dziecka dietę bezglutenową, wierząc, że to uchroni malucha przed celiakią. Wydaje im się, że to zdrowa alternatywa dla normalnej diety, bez jakichkolwiek badań czy chociażby konsultacji z dietetykiem. Nie ma żadnych dowodów, żeby stosować dietę bezglutenową wśród osób bez objawów celiakii albo w celu zmniejszenia ryzyka celiakii - mówi dr Norelle R. Reilly.
W produktach bezglutenowych, zwłaszcza tych dla dzieci, zawartość cukru i tłuszczów może być wyższa niż w produktach z glutenem – przez co zwiększa się ryzyko nadwagi. Dodatkowo, żywność bez glutenu może nie pokrywać zapotrzebowania na witaminy i minerały, co może skutkować niedoborem składników odżywczych u dziecka.
Dieta bezglutenowa to lekarstwo... dla chorych dzieci
Dr Arvind Srinath, specjalista pediatrii i gastroenterologii, przekonuje, że "dieta bezglutenowa u zdrowych dzieci może mieć zdrowotne, społeczne i ekonomiczne konsekwencje dla dzieci i ich rodzin". W końcu dieta bezglutenowa wiąże się ze sporymi kosztami, a dziecko, które nie ma dostatecznego wsparcia, może przez swój sposób żywienia czuć się osamotnione i wyobcowane.
Jeśli maluch cierpi na celiakię czy nietolerancję glutenu, dieta bezglutenowa jest lekarstwem i koniecznością. W innych wypadkach, wyeliminowanie glutenu z diety bez konsultacji z dietetykiem czy lekarzem, może zaszkodzić!
Czytaj także:

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Z pewnością twoje dziecko spróbowało już warzyw i owoców. Teraz przychodzi czas na kolejną nowość. Maluchy zwykle lubią produkty zbożowe. Na początek wybierz kaszki i kleiki bezglutenowe, w tym te najlepiej strawne, np. kaszkę ryżową. Później podawaj też te z ziaren mało oczyszczonych, bo są najzdrowsze. Jakie mają wartości? Produkty zbożowe dostarczają sporej ilości kalorii (węglowodany złożone, głównie skrobia) – to ważne dla dziecka, bo ilość energii, którą czerpie z mleka (mamy lub modyfikowanego) przestaje mu już wystarczać. Po czwartym, a już zdecydowanie po szóstym miesiącu życia maluchowi wyczerpują się też zapasy żelaza, które przekazała mu mama – kasze i inne produkty zbożowe to cenne źródło tego składnika. Zawierają też inne ważne składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez, oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej, ma spore znaczenie w zapobieganiu anemii . Produkty zbożowe dostarczają sporych ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Mleko modyfikowane po roku - sprawdź testy i opinie rodziców Od kiedy podawać produkty zbożowe? Kaszki, kleiki możesz wprowadzić do diety niemowlęcia już w piątym miesiącu życia (chyba że decydujesz się karmić wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka), początkowo w małych ilościach. Zacznij od produktów bezglutenowych, potem podaj glutenowe (patrz też ramka). Na podanie dziecku glutenu masz czas do końca pierwszego roku życia. O kolejności wprowadzania różnych produktów zbożowych decyduje oczywiście zawartość...

Dr Andrea Horvath jest pediatrą, pracuje w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kieruje zespołem żywienia Coraz częściej mówi się o tym, że gluten szkodzi nie tylko osobom chorym na celiakię. Coraz modniejsza jest dieta bezglutenowa, także u dzieci. To dobrze, że rodzice podają dzieciom produkty bez glutenu? Niestety wiele diet to kwestia mody . Najbardziej modna jest w tej chwili dieta bezglutenowa , która ma być dobra na wszystko. Jeśli chodzi o dzieci, to oczywiście każdy rodzic ma prawo u swojego dziecka wypróbować dietę, która potencjalnie może poprawić jego funkcjonowanie. Zawsze jednak mówię tak: dajmy dziecku szansę, by mogło jeść wszystko. Co złego może spowodować u dziecka dieta bez glutenu? Wiele chorób tzw. dietozależnych może przebiegać nietypowo lub skąpoobjawowo. Jeśli dziecko nie będzie dostawać glutenu tylko dlatego, że mamie się wydaje, że ono lepiej funkcjonuje na diecie bezglutenowej, to nigdy nie sprawdzimy, czy dziecko ma celiakię . W tak zasadniczych kwestiach musimy mieć pewność, czy chcemy tylko ograniczać gluten , czy musimy go na stałe wyeliminować z życia dziecka, bo konsekwencje zdrowotne błędów żywieniowych mogą być czasem nieodwracalne. Czytaj też: Źle karmimy dzieci: szokujący raport! Rodzic może całkowicie nie wyeliminować glutenu? Tak, ponieważ gluten znajduje się w wielu produktach . Jeśli dziecko ma celiakię, to koniecznie trzeba wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające nawet najmniejsze ilości glutenu, gdyż nawet w małych dawkach niszczy on kosmki jelitowe . Jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli mama nie będzie wiedziała, że dziecko choruje na celiakię, to nie będzie aż tak restrykcyjnie przestrzegała diety. Skąd wśród rodziców biorą się mody na takie diety? Choć świadomość odnośnie zasad zdrowego żywienia jest co raz większa, to niestety, często...

Gluten to białko, które występuje w otoczkach niektórych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta. Dzięki niemu mąka jest kleista, więc pieczywo i ciasta są spójne i nie rozpadają się. Ale układ odpornościowy niektórych osób wyjątkowo glutenu nie lubi. Gluten niszczy kosmki jelitowe Błona śluzowa jelita, przez którą są wchłaniane pokarmy, jest silnie pofałdowana (znajdują się na niej wypustki, czyli kosmki jelitowe). U osób chorych na celiakię gluten je uszkadza. Błona śluzowa coraz bardziej spłaszcza się i zanika. A to powoduje, że nie mogą przez nią być wchłonięte wszystkie składniki odżywcze, które dziecko otrzymało z pożywieniem. Pierwszy objaw nietolerancji glutenu to zmiana wyglądu stolców. Stają się one luźniejsze, obfitsze, czasem dochodzi nawet do biegunki . W rezultacie dziecko nie otrzymuje niezbędnych mu składników odżywczych, nie może prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Traci apetyt i przestaje przybywać na wadze. Jak zdiagnozować celiakię Skontaktuj się z pediatrą i omów wszystkie niepokojące objawy. Jeśli lekarz będzie podejrzewać problem z nietolerancją glutenu, powinien skierować dziecko do gastroenterologa. Bez konsultacji z lekarzem gastroenterologiem i bez dalszych badań nie przechodź na dietę bezglutenową! Po to, by potwierdzić lub wykluczyć celiakię, konieczne jest wykonanie badań: serologicznych z krwi . Zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał: 1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) 2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) 3. przeciwko deamidowanej gliadynie (potocznie: nowej gliadynie : DGP lub GAF) Może też zalecić badania przeciwciał antygliadynowych. Ich obecność we krwi może sugerować nadwrażliwość na gluten (niezwiązaną ani z celiakią ani z alergią). Do pełnego rozpoznania konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. Wykonuje się ją endoskopowo podczas...