
Magda Gessler, która doskonale zna się na jedzeniu, wypowiedziała się ostatnio na temat jednego z produktów - według niej zakazanego w ciąży. Pod postem restauratorki rozwinęła się dyskusja na ten temat. Internauci zarzucają Magdzie, że powtarza mit w kwestii odżywiania się kobiet ciężąrnych.
Jedzenie arbuza w ciąży
Przyszła babcia swój ostatni wpis na Instagramie poświęciła jedzeniu arbuza w ciąży: „Życie.... to takie wzruszające... w ciąży nie można jeść arbuzów i melonów... w Hiszpanii nikt mi ich nie chciał sprzedać..... kiedy miałam taki brzuszek...”.
Komentarze internautów
Internauci byli bezlitośni dla Magdy, zarzucając jej, że wypisuje bzdury:
„Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Nawet moja ginekolog ani położna nic takiego nie wspominały”
„To mity jakieś, przesądy ludowe, coś jak czarny kot czy rozkładanie cebuli jako ochrony przed wirusami, ale jeśli ktoś sobie wmówi że to szkodzi to wierzę że się pogorszy ”
„W szpitalu na patologii ciąży podają arbuzy czy melony na deser, więc taki mit to można sobie między bajki wsadzić...”
„Nie istnieją żadne przeciwskazania, by spożywać arbuza w ciąży. Arbuzy są dobrym źródłem witamin oraz minerałów, korzystnie wpływającymi na zdrowie jest również źródłem dużej ilości wody”
Arbuz w ciąży – można, czy nie?
Jak więc jest z tym jedzeniem arbuza w ciąży? Czy można go jeść w „stanie błogosławionym”? Tak, jest jednak jedno „ale” - kobiety w ciąży ze stwierdzoną cukrzycą ciążową powinny na niego uważać ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.
Źródło: Instagram
Zobacz także: