Najlepsza potrawa dzieciństwa? Naleśniki, rosół, a może coś innego? GŁOSUJ!
Pomidorówka, schabowy a może pierogi? Zagłosujcie na potrawę, którą uwielbiałyście w dzieciństwie. Ostrzegamy, to wcale nie jest łatwe wybrać tę jedną jedyną, a po przeczytaniu tego tekstu możecie być bardzo głodne!
Przygotowałyśmy dla was TOP 10 ponadczasowych potraw, które pewnie uwielbiałyście, gdy byłyście małymi dziewczynkami i które teraz może gotujecie swoim maluchom. To typowe dania kuchni polskiej, tworzące klasykę gatunku z cyklu „obiadek domowy".
Gorący TOP 10 najlepszych potraw
Mody kulinarne się zmieniają – jesteśmy lub byliśmy fanami pizzy, hamburgerów lub sushi, ale obiadek złożony z kotleta, buraczków i ziemniaków zawsze był, jest i będzie pyszny! Bo jak pokazują badania dla pyszne.pl, jesteśmy absolutnie wierni naszej tradycyjnej kuchni i aż 98 procent z nas najczęściej wybiera kuchnię polską.
Mamy dla was do wyboru 10 potraw. Są wśród nich klasyczne zupy – rosół, pomidorówka i ogórkowa oraz drugie dania - kotlet schabowy, mielony i placki ziemniaczane. Możecie wybrać pierogi, ale żeby nie utrudniać wam głosowania, nie robiłyśmy wśród nich podziału na pierogi z jagodami, mięsem lub kapustą i grzybami – po prostu możecie głosować na pierogi! Są też ponadczasowe naleśniki, kluski leniwe i makaron z truskawkami i serem.
Gdybyście miały dylemat, co wybrać oto krótka charakterystyka potraw i przypominajka, za co je uwielbiamy! Zagłosujcie na tę jedyną i wyjątkową potrawę, która przenosi was w lata dzieciństwa!
1. Kluski leniwe
Bardzo łatwe do przygotowania, dlatego nazywają się leniwe. Niezmiennie uwielbiają je i dzieci, i dorośli. Słodziutkie, mięciutkie, polane bułką tartą podsmażaną na maśle. Palce lizać, absolutny hit!
2. Kotlet mielony
Czy może być coś bardziej idealnego niż kotlet mielony z zasmażanymi buraczkami na ciepło i tłuczonymi ziemniakami? To obiadowy klasyk wszech czasów, chociaż nie brakuje i innowacji i są domy, w których przyrządza się mielone z suszonymi pomidorami, oliwkami, serem. Jak kto woli, ale te tradycyjne (najlepsze!) mielone robi się po prostu z łopatki wieprzowej.
3. Kotlet schabowy
Bije absolutne rekordy popularności w polskich domach od pokoleń. Dźwięk tłuczka od mięsa rozbijającego schabowy na niedzielny obiad u sąsiadów pewnie towarzyszył niejednej z was w dzieciństwie. Sekret udanego schabowego leży nie tylko w rozbiciu mięsa na odpowiedniej grubości plaster, ale i na delikatnym smażeniu, aby mięso zachowało kruchość, miękkość i soczystość, a panierka nie odpadała.
4. Makaron z truskawkami i serem
Danie absolutnie polskie i typowo letnie, gdy na dworze doskwiera upał. Połączenie idealne – kremowy twarożek (najlepiej waniliowy!) z lekko kwaskowatymi truskawkami. Tu znajdziesz
przepis na klasyczny makaron z truskawkami i serem.
5. Naleśniki
Uwielbiane przez maluchy. Na szczęście bardzo łatwe do przyrządzenia – dodajesz mleko, jaja i mąkę i właściwie ciasto na nie gotowe. Później już tylko smażenie na patelni, a jak jeszcze umiesz obrócić
naleśnik na drugą stronę w powietrzu, podrzucając patelnią – no to jesteś królową kuchni!
6. Pierogi
Chyba nie ma dziecka, które by ich nie uwielbiało. Top of the top to
pierogi z jagodami, chociaż depczą im po piętach pierogi z mięsem, ruskie oraz z kapustą i grzybami. Zrobienie farszu do pierogów to pestka w porównaniu z ulepieniem do nich idealnego ciasta. Bo to w nim tkwi cała magia pierogów – powinno być miękkie i delikatne. Niestety wymaga to czasami wielu prób i cierpliwości.
7. Placki ziemniaczane
Arcyproste do przygotowania, trzesz ziemniaki na tarce, dodajesz jajko, cebulę i trochę mąki a wychodzi z tego poezja...Są chrupkie i idealne do zjedzenia z cukrem i śmietaną lub jako dodatek do gulaszu.
8. Rosół
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez pysznego rosołu, ale wbrew pozorom zrobić ten idealny nie zawsze jest łatwo. Sekret tkwi w dodaniu do niego bardzo dużej ilości warzyw, które nadadzą zupie charakterystyczny aromat oraz różnych rodzajów mięsa wołowego i drobiowego. Słynna restauratorka Magda Gessler podkreśla, że podstawą udanego
rosołu jest mała ilość wody. Należy również pamiętać, że najpierw gotujemy mięso, dopiero gdy jest prawie miękkie, dodajemy warzywa. Wiedziałyście o tym?
9. Zupa ogórkowa
Tradycyjna polska zupa i jeden z tych niezapomnianych smaków dzieciństwa. Bardzo często goszcząca na naszych stołach, bo też nieskomplikowana i łatwa do przyrządzenia – ważna jest tylko jedno, aby
ugotować ją z aromatycznych ogórków kiszonych, najlepiej własnej roboty. Wówczas już nic nie jest w stanie jej popsuć. No, chyba że dodasz do niej za dużo soli!
10. Zupa pomidorowa
W niejednym polskim domu od lat toczy zacięty bój o palmę pierwszeństwa z rosołem. Warto jednak pamiętać, że tak naprawdę nie ma o co kruszyć kopii, gdyż
pomidorówka powstaje na bazie rosołu. Na dodatek ma dwie frakcje – zwolenników podawania jej z ryżem i tych, co uwielbiają jeść ją z makaronem. W przepisach kulinarnych znajdziemy dziesiątki wariacji na jej temat – jest np. pomidorówka z dodatkiem bazylii i oliwy (włoska wersja), chrzanu (angielska) i na zimno (hiszpańskie gazpacho). Już choćby za tę jej różnorodność warta jest wyróżnienia!
Zobacz także: