Ta jedna witamina zmniejsza ryzyko poronienia? To może być przełom!
Kolejny przełom w medycynie? Najnowsze badania badaczy z Australii właśnie na to wskazują, choć lekarze pozostają sceptyczni.
Zespół australijskich genetyków pod przewodnictwem prof. Sally Dunwoody odkrył, że podawanie w ciąży witaminy B3, czyli niacyny, może zmniejszyć ryzyko poronienia i wad u dziecka. Witaminę B3 można znaleźć m.in. w czerwonym mięsie, zbożach i orzechach.
Niacyna zmniejsza ryzyko poronienia?
Prof. Dunwoody od 12 lat bada dzieci z wadami kardiologicznymi. Podczas badań na myszach odkryła, że przyczyną wad może być niski poziom organicznego związku chemicznego NAD. „Jest on potrzebny do generowania energii w komórkach i do naprawy DNA. Odkryliśmy, że gdy u kobiety w ciąży poziomy tego związku są niskie, wówczas płód źle się rozwija. Źle rozwijają się serce i nerki” – wyjaśnia profesor. To z kolei może prowadzić do poronienia.
Lekarze są sceptyczni
Ginekolodzy radzą zachować ostrożność i poczekać na kolejne badania, które potwierdzą wyniki zaprezentowane przez Australijczyków. Jedno badanie to za mało, by mogło przesądzić o zaletach suplementacji witaminy B3 w ciąży.
Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie kwasów omega 3 czy witaminy D pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Równie ważną rolę odgrywa kwas foliowy, który skutecznie zapobiega powstawaniu wad neurologicznych u dziecka. Utrzymywanie wysokiego poziomu witamin z grupy B z pewnością będzie korzystne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka!
Jakie suplementy przyjmowałyście w ciąży? Piszcie w komentarzach!
Zobacz także: Dieta na każdy trymestr ciąży (+ gotowe jadłospisy)
Źródło: babyology.com.au, tvn24.pl