GRY
 
 

Alergia ukryta w jedzeniu

Mleko, jajka, ryby, gluten: to główni wrogowie alergika. Często są oni ukryci tam, gdzie się ich nie spodziewasz! Jak karmić małego alergika, by uniknął kłopotów?

edipresse.MUM53.jpg
Najmłodsze dzieci najczęściej mają alergię pokarmową i przez to nie mogą jeść niektórych produktów. Tymczasem dziecko rośnie i potrzebuje składników mineralnych i witamin. Skąd je jednak brać, skoro tyle rzeczy jest zabronionych? Zobacz, jakie produkty są zakazane i czym można je zastąpić.

Sprawdź: Jak leczy się alergię pokarmową u dorosłych?

Uczulenie na mąkę

W zbożach jest sporo białka. Jedno z nich – gluten – to bardzo silny alergen. Znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu. Alergię na gluten nie jest łatwo wykryć. A gdy już się ją wykryje, trzeba bardzo restrykcyjnie przestrzegać bezglutenowej diety.
Czego unikać? Gluten jest nie tylko w pszennej mące, ale także we wszystkich kaszach pszennych, mannie, zupach i sosach w proszku, warzywach zasmażanych, warzywach podawanych z bułką tartą, omletach, pierogach, makaronach, pizzach. Gluten znajduje się też w składzie większości kisieli, budyniów, kremów budyniowych (takich jak w ciastkach napoleonkach). Jest w gotowych panierowanych kotletach, krokietach i wszystkich produktach obtaczanych w tartej bułce.
Ważne! Czytaj etykiety produktów, które kupujesz dla malca. Pamiętaj, że gluten znajduje się czasem także w niektórych wędlinach (pasztet, pasztetowa, parówki).
Co podawać? Zamiast „normalnego pieczywa” musisz podawać maluchowi bezglutenowe pieczywo. Kupisz je w specjalistycznych piekarniach i sklepach. Jest tam też wiele innych produktów opatrzonych symbolem przekreślonego kłosa – to znak, że nie mają glutenu. Gdy chcesz upiec naleśniki czy ciasto w domu, używaj bezglutenowego produktu zbożowego – z jego dodatkiem wyczarujesz pyszne dania.

Czytaj też: Gluten może zahamować wzrost dziecka
Redakcja poleca: Dlaczego należy dzieciom podawać jak najwcześniej alergeny? [WIDEO]
Mamy podawajcie swoim dzieciom możliwie jak najwcześniej alergeny – podpowiada ekspert ds. dietetyki. Zobacz, dlaczego to takie ważne! Najnowsze wytyczne!

Alergia na jajka

Białko jaja to silny alergen w pierwszych trzech latach życia dziecka. I bardzo niebezpieczny! Nawet na śladowe ilości jajka maluch może zareagować uczuleniem. Alergeny znajdują się głównie w białku.
Czego unikać? Nie kupuj dla dziecka wyrobów ciastkarskich, herbatników, wafli, gofrów, lodów. Pieczywo kupuj tylko w piekarni i proś o takie, które nie było smarowane jajkiem przed pieczeniem. Pamiętaj, że jajka są też w gotowych makaronach, majonezach, galaretkach mięsnych i rybnych, pasztetach, bulionach, mielonych, sznyclach, pierogach, naleśnikach, krokietach.
Ważne! Jeśli dziecko ma alergię na jajka kurze, pewnie będzie ją mieć też na jaja innych ptaków. Może też być uczulony na mięso kurcząt.
Co podawać? Możesz kupować słoiczki z daniami niezawierającymi jajek. Przygotowując posiłki dla dziecka, jajka zastępuj innymi składnikami. Do kotletów mielonych możesz dodawać kleik ryżowy lub 2–3 ziemniaki. Ciasta przygotowuj z dodatkiem miksowanych bananów lub oleju i wody (spajają ciasto).

Uwaga na mleko

Mleko, w którym jest mnóstwo tak potrzebnego dziecku wapnia, jest najczęstszym alergenem. Białka krowiego mleka są częstszą przyczyną alergii niż wszystkie inne produkty razem wzięte. Z tego powodu w tzw. mieszankach leczniczych dla alergików rozbija się cząsteczki białka na mniejsze kawałeczki, które nie powodują u dziecka uczuleń.
Czego unikać? Nie podawaj dziecku mleka: masła, kremów deserowych w proszku, lodów, herbatników, gofrów, wafli, krakersów, pączków, ciastek napoleonek, czekolady mlecznej, krówek i toffi, napojów kakaowych w proszku, zupek i sosów z proszku, pieczywa żytniego, drożdżówek, bułek maślanych, rogali, ciast, podrobów, parówek, pasztetów mięsnych, gotowych potraw z ryb. Mleko dodaje się również do wielu gotowych dań, takich jak np. naleśniki, krokiety, racuchy.
Ważne! Dziecko może się uczulić również na mleko kozie, owcze, soję (uważaj, bo koło 60 proc. dostępnej na rynku żywności zawiera dodatki sojowe!), a także na wołowinę i cielęcinę.
Co podawać? Jeśli robisz ciasta, rób je bez mleka. Zamiast masła dodaj olej. Mleko w naleśnikach zastępuj wodą mineralną, zamiast lodów podawaj mrożone sorbety owocowe.

(Nie)zdrowe ryby

W rybach jest bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3, cennych dla wzroku, mózgu, odporności. Cennym składnikiem ryb jest też witamina D. Niestety, niektóre dzieci mają na ryby bardzo silną alergię.
Czego unikać? Jeśli dziecko ma alergię na ryby, nie może jeść nie tylko ryb, ale także owoców morza.
Ważne! Niektóre dzieci bowiem mają tak silną alergię na ryby, że niestety nie mogą ich nawet... wąchać!
Co podawać? Zadbaj, by w diecie dziecka nie zabrakło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się przede wszystkim w oleju rzepakowym, pestkach słonecznika, dyni, siemieniu lnianym. Dodawaj je do sałatek i różnych dań mięsnych.

Niebezpieczne konserwanty

Konserwanty mogą powodować alergie, reakcje pseudoalergiczne lub nietolerancje pokarmowe. Właściwości uczulające najczęściej mają barwniki, kwas sorbowy, benzoesany, siarczyny, glutaminiany. Nie kupuj produktów, które je zawierają.

Czytaj też: Konserwanty w żywności: rób świadomie zakupy

 

 

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Sezon infekcji

Karm piersią, polecamy!