owoce, kuchnia dla malca

Alfabet zimowych smaków

Gdy jest chłodno, chce się jeść. Zwłaszcza dania pachnące aromatycznymi przyprawami. Tej zimy twój maluch może poznać nowe smaki i zapachy.
owoce, kuchnia dla malca
Jeśli do zwyczajnych potraw dodasz odrobinę przypraw, orzechów, suszonych lub świeżych owoców, dania staną się oryginalne i niezwykłe. Lubisz ziemniaki zapiekane w śmietance? Zmień je w wykwintną potrawę, wzbogacając listę składników o odrobinę gałki muszkatołowej. Ryba straci nieprzyjemny zapach, gdy skropisz ją sokiem z pomarańczy. Jest tylko jedna zasada – przypraw używaj zawsze z umiarem!

A jak awokado
Już w starożytności uważano je za pokarm bogów i przypisywano czarodziejską moc. Zawiera sporo cennych nienasyconych tłuszczów omega-3, daje dużo energii. Ciemnozielona lśniąca skórka skrywa miąższ o lekko orzechowym smaku i jedwabistej konsystencji. Pokrojone możesz dodawać do sałatek albo kłaść na kanapce (skropić cytryną i leciutko posolić solą morską). Awokado nadaje się do jedzenia, gdy jest miękkie – twarde musi poleżeć, by dojrzeć.
Dla kogo: dzieci powyżej roku.

B jak banany
Są popularnym zimowym owocem, bo dostarczają mnóstwa energii. Można z nich przygotować doskonały deser, np. przekrojonego na pół i podduszonego na maśle banana polej roztopioną czekoladą (dla trzylatka).
Dla kogo: niemowlęta od 5. miesiąca (w przetworach), od 10. miesiąca (jako surowy owoc).

C jak cytryny
Niezastąpione do przyprawiania sałatek, marynat do mięsa i ryb, kremów, ciast, napojów. Zimą lepiej smakuje herbata z cytryną. Dziecku możesz przygotować ciepłą lemoniadę.
Dla kogo: dzieci od 11–12. miesiąca (jako dodatek do potraw).

F jak figi
Kojarzą się z Bożym Narodzeniem, bo wchodzą w skład bakalii. Dodaje się je do keksu, a także (po namoczeniu) do sałatek owocowych. Na pyszną kolację nadają się doskonale świeże figi (połówki) zapiekane (10 minut) z serkiem kozim. Możesz je owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej.
Dla kogo: dzieci od 4. roku (surowe), od 5. roku (całe suszone figi).

G jak gałka muszkatołowa
Pasztet bez niej się nie liczy. Oprócz cynamonu i goździków wchodzi w skład przyprawy do piernika. Należy ścierać ją na drobnej metalowej tarce i używać zaledwie parę szczypt.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (odrobina gałki w potrawach).

I jak imbir
Ma korzenny, nieco cytrynowy, a zarazem pikantny smak i aromat. Wchodzi w skład mieszanki do piernika, odrobinę można dodać do pasztetu. Świeży, ożywia smak potraw z ryb, sosów oraz sałatek owocowych.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (w potrawach).

K jak kminek
Niezbędny do dań z kwaszonej kapusty, pasuje do zupy ogórkowej. Podkreśla smak duszonych mięs, paluszków z kruchego (francuskiego) ciasta.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (mielony), od 3. roku (całe nasionka).

L jak liczi
Inaczej śliwka chińska. Pod kruchą kolczastą skórką (trzeba zdjąć ją palcami) jest jadalny słodki, soczysty miąższ. Polecamy je na surowo.
Dla kogo: dzieci od 3–4. roku.

O jak orzechy
Włoskie, laskowe, nerkowce oraz migdały w polskiej tradycji są symbolem szczęścia, a ich obecność na wigilijnym stole przynosi pomyślność całemu domowi. Zawierają cenne tłuszcze, dają uczucie sytości. Mielone lub krojone dodaj do keksu, tortów, sałatek (selerowej), całe do mięs (kurczaka), ryb (karp w płatkach migdałów), warzyw na ciepło (tarta ze szpinakiem i płatkami migdałowymi).
Dla kogo: dzieci po 2. roku (mielone), powyżej 3. roku (całe).

P jak pomarańcze
Jak żadne inne owoce kojarzą się ze świętami. Fantastycznie smakują zalane galaretką, w sałatce owocowej. Można nimi ubrać tort lub ciasto, podać z serami. Sokiem pomarańczowym możesz polać mięso podczas pieczenia.
Dla kogo: dzieci od 11–12. miesiąca.

R jak rodzynki
Jest ich wiele rodzajów, np. ciemne małe – koryntki, duże jasne – królewskie, zwykłe – sułtanki. Doskonale zastępują cukierki! Dodaje się je do ciast, np. drożdżowego. Smaczny jest kurczak z farszem z rodzynkami.
Dla kogo: dzieci od 12. miesiąca (w potrawach), od 3. roku (jako smakołyk).

S jak suszone owoce
Zapach kompotu z nich roznosi się przed Wigilią prawie w każdym domu. Obowiązkowy zestaw to suszone jabłka, gruszki, śliwki. Reszta zależy od upodobań pani domu i rodzinnej tradycji – mogą to być również morele, rodzynki, plasterki pomarańczy.
Dla kogo: dzieci od 2. roku (kompot z niewielkim dodatkiem miękkich owoców, np. śliwek, moreli, jabłek).

W jak wanilia
Wanilia to co innego niż cukier wanilinowy ze sztucznymi aromatami – jej zapach nie ma sobie równych! Aby wydobyć delikatny kwiatowy aromat tej przyprawy, trzeba ją bardzo drobniutko posiekać i wymieszać z cukrem. Można także dodawać do potraw zawarte w strąku drobniutkie nasionka. Czy wiesz, że odrobinę pesteczek wanilii możesz wymieszać z kaszką dla niemowląt? Fantastyczne są kremy i lody, ciastka i ciasta waniliowe.
Dla kogo: dzieci od 11. miesiąca.

Ż jak żurawiny
Można je kupić przez całą zimę. Zwolennicy medycyny naturalnej traktują je jako lek przeciw infekcjom. Ze zmiksowanych z cukrem (miodem) żurawin zrobisz przecier służący do przyrządzenia napoju. Jest też pysznym dodatkiem do sałatki z jabłek i kisielu. Dobrze komponuje się z pieczonym mięsem.
Dla kogo: dzieci od 8. miesiąca (jako składnik wieloowocowego kisielku).

Pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu
• Mielone można dodawać do ciasteczek i ciast, sosu pesto (zamiast orzeszków pinii).
• Prażone służą do posypywania różnych potraw, np. przecieranej zupy jarzynowej, dyniowej.
• Całe pestki mogą stanowić dodatek do makaronu z cukinią oraz sosem serowym. Dzieciom do 3. roku życia zawsze trzeba je mielić. Całe pestki możesz dać malcom powyżej 4. roku.
• Nasiona sezamu są bogate w składniki mineralne (wapń oraz magnez). Smażąc rybę, kotleciki czy placuszki, tradycyjną panierkę możesz zastąpić sezamem. Danie będzie pyszne!


Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w dziale oświaty zdrowotnej PSSE, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci.


td_dopisek.gif


Redakcja poleca: Jak zrobić kalendarz adwentowy z papieru?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kalendarz adwentowy z papieru, dobrze trafiłaś. Nasz jest łatwy do wykonania i efektowny, bo złoty! Dzięki kalendarzowi adwentowemu dziecku łatwiej jest czekać na gwiazdkę i prezenty. Znikające kolejne okienka kalendarza ułatwiają zrozumienie, ile jeszcze dni zostało do świąt i sprawiają, że ten czas nie dłuży się aż tak strasznie.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy