Arbuzowa "pizza"
Arbuzowej "pizzy" nie oprze się żaden malec.
- Potnij arbuza na okrągłe plastry
- Ozdób je owocami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną itd.
- Każdy plaster pokrój na kawałki tak jak prawdziwą pizzę.
Zobacz także: 5 rewelacyjnych sposobów na arbuza - dzieci to kochają!
Arbuzowe paluszki
Arbuzowe paluszki je się o wiele wygodniej niż duże, półokrągłe kawałki. i wbrew pozorom łatwo je przygotować.
- Przetnij niewielkiego arbuza na pół
- Potnij go w półokrągłe plastry
- Potnij arbuza jeszcze raz, tym razem w poprzek.
Gotowe!
Sprawdź także: Które owoce i warzywa tuczą?
Arbuzowe gwiazdki
Kto powiedział, że foremki do świątecznych ciastek przydają się tylko przed Bożym Narodzeniem?
Arbuzowe gwiazdki można schłodzić przed podaniem. Można też zrobić z nich pyszną i efektowną sałatkę, np. dodając do nich jagody.
Arbuzowe kuleczki
Arbuzowe kuleczki robi się przy pomocy specjalnej łyżki. Jeśli dodasz do nich kulki melonów o różnych kolorach, powstanie efektowna sałatka.
Tort z arbuza
Tort z arbuza jest zdrowy, pięknie wygląda i nie tuczy. I wcale nie trzeba być super zdolnym, żeby go zrobić.
- Pokrój arbuza na grubsze niż zwykle, kilkucentymetrowe kawałki. Odetnij skórkę.
- Ułóż "piętra" tortu
- Ozdób je owocami. Możesz powycinać je w różne kształty przy pomocy foremek do ciastek przykleić do arbuza przy pomocy bitej śmietany.
Lód arbuzowy
Zamrożone kawałki arbuza można wrzucać do wody zamiast kostek lodu. Będzie pięknie pachniała. Można też zrobić lód arbuzowy. Wystarczy blender, pojemnik do lodu i zamrażalnik.
Babeczki z arbuza
Jeśli nie masz specjalnej, stalowej tulejki do wicinania walców, możesz przy pomocy foremek albo szklanki wykroić z arbuza kółka. Ozdób je np. masą z serka, ogórkami lub listkami mięty.