mama, niemowlę, kuchnia dla dziecka, słoiczek, dania gotowe
fot. Panthermedia

Atuty słoiczków

Zupki, dania z mięsem, deserki... Wystarczy odkręcić wieczko słoiczka i gotowe. Takie dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale do tego zdrowe i smaczne. Po prostu idealne!
mama, niemowlę, kuchnia dla dziecka, słoiczek, dania gotowe
fot. Panthermedia
Samodzielne gotowanie? Tanie, ale czasochłonne i w dodatku nigdy nie masz gwarancji, że przyrządzona w domu zupka zawiera wszystkie niezbędne witaminy. Na szczęście na półkach z gotowymi daniami dla malucha pojawia się coraz więcej produktów. Czy rzeczywiście warto je zachwalać? Okazuje się, że tak! A powodów ku temu jest przynajmniej pięć.

Zawierają najlepsze składniki
Nad procesem przygotowania dań dla niemowląt czuwa sztab specjalistów: pediatrów, dietetyków. Wszystkie składniki, zanim trafią do słoiczka, są kontrolowane, czy nie ma w nich pozostałości metali ciężkich, pestycydów, środków ochrony roślin. Warunki, w jakich produkuje się dania, muszą spełniać rygorystyczne normy unijne.

Mają odpowiednią konsystencję
Te dla kilkumiesięcznych bobasów są idealnie gładkie tak, aby półroczny maluch nie mógł się nimi zakrztusić. Te dla starszych niemowląt zawierają drobne grudki. Dzięki temu zachęcają dziecko do nauki gryzienia i przeżuwania (a to wspomaga prawidłowy rozwój zgryzu).

Nie ma w nich dodatku soli i cukru
Smakują dokładnie tak, jak naturalne warzywa i mięsko. Twoje dziecko nie ma jeszcze tak wyrobionego (albo tak spaczonego...) smaku jak dorosły, dlatego nieposolona zupka na pewno nie będzie mu przeszkadzać. Sól jest za dużym obciążeniem dla niemowlęcych nerek, poza tym pogarsza przyswajanie wapnia, a w przyszłości prowadzi do nadciśnienia. Nadmiar cukru w diecie natomiast może w przyszłości prowadzić do otyłości, cukrzycy.

Są wygodne w użyciu
Podgrzanie dania ze słoiczka jest szybkie i bardzo łatwe, dlatego gotowe dania świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji. Owocowy deserek można podać prosto ze słoiczka, ale uważaj: jeśli smyk nie zje wszystkiego, nie wstawiaj niedojedzonych resztek do lodówki, tylko je wyrzuć. Bakterie znajdujące się w ślinie mogą bowiem zacząć proces fermentacji jedzenia. Miseczkę z zupką lub daniem mięsnym wystarczy włożyć na chwilę do gorącej wody.

Mają sterylne opakowanie
Dzięki temu mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy bez obawy, że w środku zaczną namnażać się bakterie. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu.
Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy