GRY

Dziecko, ciężarna czy karmiąca? Kto powinien jeść awokado?

Awokado, zwane też smaczliwką wdzięczną, jest nie tylko pyszne, ale i naprawdę wartościowe. Wbrew pozorom to owoc, a nie warzywo. Pewnie najlepiej je znasz z meksykańskiego sosu guacamole. Ale czy dzieci, przyszłe mamy i karmiące mogą jeść awokado?

awokado
fot. Fotolia

Wiadomości są dobre: awokado mogą jeść i mali, i duzi. Nie tylko dzieci już od około pierwszego roku życia (możesz dać spróbować nawet niemowlakowi), ale także kobiety w ciąży i karmiące. Choć na awokado można mieć alergię, to nie należy ono do często uczulających produktów. Większość z nas może więc spokojnie jeść ten owoc.

Czy awokado jest wartościowe?

Awokado jest bardzo zdrowe, jest to jednak najbardziej kaloryczny owoc.  100 g awokado dostarcza około cztery razy więcej kalorii niż melon, jabłko czy brzoskwinia. Taka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu, jednak w przypadku małych dzieci nie powinna ona przerażać. Tłuszcz awokado to zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe (z rodziny omega-3) – takie, które zawiera też oliwa z oliwek. Dzięki temu awokado jest też bardzo zasobne w witaminę E. Dostarcza też więcej niż inne owoce witamin z grupy B (potrzebne są do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu) oraz sporych ilości żelaza, potasu czy magnezu. Z drugiej strony, jak na owoc, awokado ma mało cukru. 

Redakcja poleca: Dieta kobiety w ciąży nie istnieje! Zobacz, najnowsze zalecenia dietetyka! [WIDEO]
Co powinna jeść kobieta ciężarna, albo karmiąca piersią? Zdaniem dietetyka prawie wszystko, ale z umiarem! Obalamy mity o diecie w ciąży!

Od kiedy dziecko może jeść awokado?

Awokado można podawać już małemu dziecku, czyli takiemu w okolicach pierwszego roku życia. Z awokado można zrobić np. pyszną pastę kanapkową – nadaje się nie tylko dla dorosłych, ale również dla małych dzieci. Powszechnie znany jest meksykański sos guacamole (świetny do ostrych dań), awokado można dodawać też do sałatek.

Czy kobieta w ciąży może jeść awokado?

Tak, kobieta w ciąży może jeść awokado, jeśli oczywiście sama nie ma alergii na awokado. Dieta przyszłej mamy powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana, musi też zawierać wszystkie niezbędne składniki, w tym witaminy i składniki mineralne

Czy mama karmiąca może jeść awokado?

Również dla kobiety karmiącej piersią nie ma przeciwskazań, by jadła awokado. Więcej, awokado dla karmiącej to superfood. Najważniejsze, by sama się po nim dobrze czuła i nie miała żadnych dolegliwości. Pamiętaj też, że dieta podczas karmienia piersią powinna być bogata również w inne owoce i warzywa.

Zobacz też: Interaktywny talerz dla mamy karmiącej - warzywa

Czy awokado może uczulać?

Choć awokado nie należy do częstych alergenów, to krzyżową reakcję uczuleniową może wywołać u osób mających alergię na lateks. To tzw. zespół lateksowo-owocowy. Osoby uczulone na awokado mogą też czasami mieć alergię krzyżową na banany i kiwi. 

Jak kupować awokado?

Kupując awokado, warto zwrócić uwagę na jego kolor i miękkość. Dojrzałe awokado jest miękkie i delikatne, będzie miało ciemniejszą skórkę, a po delikatnym dotknięciu skórki wgniecenie będzie wracać do stanu pierwotnego. Miąższ powinien być zielonkawy lub żółty. Nie należy go jednak zbytnio ugniatać, bo powstaną ciemniejsze plamki na miąższu. Niedojrzałe awokado jest niesmaczne.

Zobacz też: 

Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Lato w ciąży

Sezon na witaminy