Babeczki marchewkowe z kremem twarożkowym

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności średni

Babeczki marchewkowe
fot. mat. pras. Mój Ulubiony

Składniki

Na ciasto: 
  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
Na krem:
  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego, np. Mój Ulubiony
  • cukier 

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, cynamonem, imbirem i ziarenkami wanilii.
  2. W drugim naczyniu zmiksuj grubo startą marchew z olejem, jajkami, cukrem.
  3. Połącz obydwie masy i wymieszaj łyżką.
  4. Tak powstałe ciasto nakładaj do foremek i piecz ok. 25 minut w 180 st. C.
  5. Twarożek wymieszaj dokładnie z cukrem.
  6. Wystudzone babeczki udekoruj masą twarożkową, posyp cynamonem i udekoruj orzechami, np. pecan.

Zobacz też inne przepisy na muffinki dla dzieci

źródło: mat. pras. Mój Ulubiony
Doładuj
Przeładuj