TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizajca: Maria Szkop

Bakaliowo-korzenne słodkości

Cynamon, goździki, wanilia… Te aromaty nieodmiennie kojarzą się ze świętami. Do kompletu są jeszcze bakalie. I orzechy. Smacznego!
TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizajca: Maria Szkop
Przygotowania do świąt można zacząć na długo przed godziną zero, czyli 24 grudnia. Oczekiwanie na  ten radosny czas skróci pieczenia pierniczków, cynamonowych ciasteczek czy innych smakowitości. Świąteczne smaki i aromaty mogą unosić się w kuchni niemal przez cały grudzień. Dzieci, już dwuletnie maluszki, chętnie pomogą w przygotowywaniu świątecznych łakoci. Dla każdego znajdzie się odpowiedzialne zadanie – począwszy od zagniatania ciasta po zdobienie ciasteczek.

Bakalie i przyprawy korzenne mogą być składnikiem nie tylko słodyczy – doskonale wzbogacają smak zup oraz innych potraw. Przyprawy mają poza tym właściwości rozgrzewające, chronią przed przeziębieniem, a nawet skutecznie pomagają zwalczyć z infekcję.

Ciasteczka korzenne
(od 2. roku)
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
- 8 łyżek miodu
- 2 żółtka
- kostka masła (200 g)
- szczypta soli
- trochę zimnej wody
Wykonanie:
Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli, dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać). Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut. Rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 7–10 minut (sprawdzaje jednak, by ciasteczka się nie przypaliły).

Kasza jaglana ze śliwkami (od 1. roku)
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki suszonych śliwek (niesiarkowanych)
- 1/2 małej łyżeczki zmielonych nasion anyżku lub cynamonu
- szczypta soli
- łyżeczka masła l łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
Wykonanie:
Kaszę upraż i zalej gorącą wodą. Gotuj pół godziny z umytymi i drobno pokrojonymi śliwkami, anyżkiem lub cynamonem. Dodaj szczyptę soli (oraz trochę wody, jeśli kasza jest za gęsta). Na koniec gotowania dodaj masło, a po ugotowaniu zmielone siemię lniane.

Kulki z płatków owsianych (od 3. roku)
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 g zmielonych migdałów
- 5 łyżek mąki (100 g)
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
- pół kostki masła
- 4 łyżki miodu
- garść orzechów laskowych
Wykonanie:
Płatki owsiane lekko upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, i ostudź. Z orzechów, płatków, mąki, posiekanego masła i reszty składników zagnieć ciasto, przykryte włóż do lodówki na pół godziny. Uformuj około 30 małych kulek. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) blaszce. Każdą kulkę przybierz orzechem laskowym obranym ze skórki (by je obrać, wyłóż orzechy na blaszkę, wstaw do piekarnika nastawionego na gillowanie i piecz 3–4 minuty w 200–220°C. Gdy skórka popęka i ściemnieje, wysyp je na ściereczkę, zawiń i pocieraj, aż skórka się zetrze). Ciasteczka piecz w 170°C przez 10–12 minut.

Kisiel mleczno-malinowy z wanilią (od 9. miesiąca)
Składniki:
- mleko modyfikowane następne
- 150 ml wody
- pół żółtka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ziarenka wyskrobane z małego kawałka laski wanilii
- 2 łyżki mrożonych malin
Wykonanie:
Odmierz proszek mleczny na 150 ml wody i rozprowadź go 3 łyżkami przegotowanej wody. Do reszty wody wsyp mąkę, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii i mieszając, zagotuj. Dodaj żółtko i znów mieszając, zagotuj. Połącz z rozprowadzonym wodą proszkiem mlecznym. Wlej do miseczki, ostudź. Maliny włóż na sito, rozmroź i sparz wrzątkiem. Przetrzyj przez sito. Udekoruj kisiel musem malinowym.


Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycyny Naturalnej, autorka książek: „Zdrowa kuchnia dla dziecka”, „Dobra dieta dla małych i dużych dzieci”, „Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”.
Redakcja poleca: Zrób z nami słodkie kosteczki na Halloween
Zobacz, jak w kilka minut zrobić z dziećmi pyszne i efektowne słodkości na Halloween.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy