GRY
 
 

Barszcz z zakwasem ogórkowym - przepis dla dzieci

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

kuchnia, talerz, barszcz, pierogi

Składniki

  • pół pęczka włoszczyzny,
  • 2 buraki,
  • 1 szklanka soku z kwaszonych ogórków,
  • 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, cukier, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki.

Przygotowanie

Warzywa obierz i opłucz. Ugotuj wywar z włoszczyzny, dodaj pokrojone w plastry buraki i liść laurowy. Całość ugotuj, przecedź (ugotowane warzywa wykorzystaj do sałatki jarzynowej np. z dodatkiem fasolki, oliwy z oliwek i cytryny). Do ugotowanego i przecedzonego wywaru dodaj sok z kwaszonych ogórków oraz śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj, dopraw do smaku przyprawami (uwaga na sól, już sok z ogórków jest słony!), posyp posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podawać z ziemniakami.

Polecamy - żurek na zakwasie

Ocena (2 oceny)

6.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj