GRY
 
 

Barszczyk czerwony

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

zupa, barszcz czerwony, jajko, potrawa, danie, kuchnia, jedzenie
fot. Fotolia

Składniki

  • 6 buraków
  • szklanka kwasu buraczanego
  • marchewka,
  • pietruszka
  • 1/2 pora
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Warzywa umyć i obrać. Buraki zetrzeć na tarce, dodać pokrojone pozostałe warzywa. Zalać czterema szklankami wody i gotować, aż warzywa będą miękkie. Odstawić na całą noc w chłodne miejsce, następnie odcedzić oraz połączyć z zakwasem i mocno podgrzać. Zupę można doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie (starszym dzieciom) można dodać jajko. 


Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Doładuj
Przeładuj