GRY
 
 

Bezglutenowy chleb ryżowy z ziarnami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 80 min.

Poziom trudności średni

chleb, pieczywo, bezglutenowy, bez glutenu,
fot. Fotolia

Składniki

  • 3/4 szkl. ryżu pełnoziarnistego
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 3/4 szkl. drobnych płatków owsianych
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/5 szkl. siemienia lnianego
  • duża dojrzała twarda gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, maślanki lub mleka

Przygotowanie

Ryż opłucz i gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 15–20 minut. Odsącz i lekko schłódź. Gruszkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka umyj, a potem ubij. Podgrzej piekarnik do temp. 200°C. Połącz wszystkie składniki w dużej misce i przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem. Piecz ok. 40 minut, aż masa urośnie i lekko się zarumieni. Schłodzony chleb podawaj krojony w cienkie kromki.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (5 ocen)

3.6
Doładuj
Przeładuj