GRY
 
 

Bezglutenowy chlebek

Dla dziecka od 7. miesiąca życia

Czas przygotowania do 130 min.

Poziom trudności średni

chleb, pieczywo, kanapka
fot. © Africa Studio - Fotolia.com

Składniki

  • 2 szklanki skrobi pszennej,
  • sól, kminek,
  • 1/2 paczki drożdży (50 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 jajo.

Przygotowanie

Ziemniak obierz, ugotuj i przetrzyj. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Skrobię wsyp do miski. Dodaj ziemniaki, kminek, sól, wlej mleko i drożdże. Wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, aż dwa razy zwiększy objętość. Ciasto w wysmarowanej masłem formie odstaw do wyrośnięcia. Roztrzep jajo z małą ilością wody, posmaruj ciasto po wierzchu rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut. Po ostudzeniu przechowuj chleb w pojemniku.

Polecamy - żurek w chlebie - przepis

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Doładuj
Przeładuj