Fundusz Promocji Mleka
fot. Fundusz Promocji Mleka

Białka, tłuszcze, węglowodany – co kryje krowie mleko?

Mleko aż w 87,5% składa się z wody. Pozostałe 12,5% stanowią z kolei głównie białka, tłuszcze i węglowodany. Przyjrzyjmy się bliżej tym makroskładnikom występującym w mleku, które są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania.
Fundusz Promocji Mleka
fot. Fundusz Promocji Mleka

Białka – doskonały budulec

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois z 2017 roku dowodzą, że mleko jest doskonałym źródłem białka dla dzieci. Jest to białko wysokiej jakości oraz pełnowartościowe – to znaczy zawiera odpowiednią ilość wszystkich aminokwasów egzogennych. Aminokwasy te nie mogą zostać przez organizm wytworzone samodzielnie z innych składników (w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych), dlatego muszą być one dostarczane organizmowi w pożywieniu. Białka stanowią najczęściej 3,4% składu mleka.
Redakcja poleca: Szczepienia skojarzone – co to takiego? [WIDEO]
Czy wiesz, czym są szczepienia wysokoskojarzone? Tak określa się nowoczesne szczepionki 4-, 5- lub 6-składnikowe. Dlaczego są popularne? Ich zaletą jest przede wszystkim to, że wymagają tylko jednego wkłucia, a chronią przed odpowiednio 4, 5 lub 6 różnymi chorobami zakaźnymi. Tym samym to doskonały sposób, by zmniejszyć ból podczas szczepienia u dziecka i związany z nim... stres u rodziców.

Tłuszcze – bogactwo różnorodności

Na rynku bardzo łatwo dostać mleko o różnej zawartości tłuszczu. W zależności od potrzeb i preferencji można wybrać z pomiędzy kilku podstawowych rodzajów:
  • Mleka pełnotłustego (około 3,2-3,7%)
  • Mleka półtłustego (około 1,5-2%)
  • Mleka chudego (0-0,5%)
Ze względu na większą zawartość witamin A, D i E, dzieciom zaleca się picie mleka pełnotłustego. Warto również dodać, że w mleku dominują tłuszcze nasycone, które są łatwo spalane i nie prowadzą do otyłości.

Węglowodany – zastrzyk energii

Laktoza jest głównym węglowodanem mleka i stanowi 4,8% jego składu. Do jej trawienia niezbędny jest enzym zwany laktazą, który rozkłada laktozę na glukozę oraz galaktozę, które dają zastrzyk energii naszym organizmom. Spożywanie laktozy wpływa ponadto pozytywnie na florę bakteryjną jelit oraz prowadzi do zahamowania w nich rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów. Warto dodać, że osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie muszą całkowicie rezygnować z mleka. Obecnie istnieje bowiem coraz więcej produktów mlecznych „bez laktozy”.

O innych wartościach mleka możecie przeczytać na stronie internetowej programu Dzieciaki Mleczaki oraz Facebooku. Dzieciaki Mleczaki to projekt edukacyjno-informacyjny skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym oraz ich opiekunów, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Źródło: British Journal of Nutrition, Volume 117 - Issue 4 - 28 February 2017.

Sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Oceń artykuł

Ocena 6 na 4 głosy

Zobacz także

Popularne tematy