GRY
 
 

Biszkopt z kremem śmietankowym

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

tort dla dzieci, tort urodzinowy, ciasto, ciastko, tort
fot. M.studio - Fotolia.com

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Na krem:
  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 20 dag kremówki
  • 5 dag małych bezików
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
Dodatki:
  • 50 dag truskawek
  • 1 łyżeczka paseczków skórki cytrynowej
  • listki mięty

Przygotowanie

1. Przygotuj biszkoptowy spód. Ciasto wlej do dobrze natłuszczonej i oprószonej tartą bułką dużej tortownicy (28 cm). Wierzch ciasta obsyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor (około 25 minut). Wyjmij i ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Dodaj serek i pokruszone beziki. Truskawki opłucz, osącz na sicie.
3. Spód biszkoptowy ułóż na talerzu, nakłuj gęsto widelcem. Nałóż grubą warstwę kremu  śmietankowego. Na wierzchu rozłóż truskawki. Udekoruj skórką cytrynową i listkami mięty.

Polecamy - tort śmietankowy - przepis

źródło: Pani Domu

Ocena (20 ocen)

3.1
Więcej:
Doładuj
Przeładuj