Błonnik pokarmowy to obecne w żywności substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu i przechodzą przez przewód pokarmowy w praktycznie niezmienionej formie. To ważny składnik diety.
1. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, choć nie jest trawiony
Zapobiega zaparciom, ułatwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zwiększa uczucie sytości oraz pomaga zapobiegać wielu chorobom, także cywilizacyjnym – cukrzycy, otyłości, miażdżycy.
2. Są dwa jego rodzaje
Błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji w jelitach, dzięki czemu powstają ważne dla zdrowia człowieka krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Natomiast błonnik nierozpuszczalny, wchłaniając wodę w jelitach, przyspiesza eliminację resztek, ułatwiając wypróżnianie.
Zobacz też: Gdy dziecko ma zaparcia
3. Wysoko przetworzona żywność jest bardzo uboga w błonnik pokarmowy
W dużych ilościach zawierają go natomiast nieprzetworzone produkty zbożowe oraz świeże warzywa i owoce (także suszone).
4. Dobre źródła błonnika to:
otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste oraz wszystkie owoce i warzywa.
5. W diecie niemowląt i małych dzieci nie może być nadmiaru błonnika.
Zobacz też: Jak karmić małe dzieci? Najnowsze zalecenia IMiD