W sklepach brakuje jajek! Czym możemy je zastąpić?
fot. Fotolia

W sklepach brakuje jajek! Czym możemy je zastąpić?

Idąc do sklepu po zakupy, coraz częściej zauważamy, że wśród produktów brakuje jajek. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i czym możesz je zastąpić.
W sklepach brakuje jajek! Czym możemy je zastąpić?
fot. Fotolia
Jajka są ważnym składnikiem zdrowej diety dziecka, gdyż są one źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Zawierają proteiny, niemal wszystkie witaminy (w tym kwas foliowy), a także regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zaraz po warzywach, owocach, mięsie i produktach zbożowych, są kolejnym produktem, który warto wprowadzić do diety niemowlaka. Okazuje się, że towar, który do tej pory uznawany był za łatwo dostępny, zaczyna znikać z półek sklepowych.

Dlaczego w polskich sklepach brakuje jajek?

Wszystko zaczęło się od afery z pestycydami w kurzych jajkach, którą nagłośniły belgijskie służby sanitarne. Zaczęto zamykać fermy w Belgii, Holandii, a następnie zamknięto import w Niemczech i Szwajcarii. Do tego doszły jeszcze kłopoty z ptasią grypą we Włoszech, które są jednym z czołowych producentów jaj. Na zamieszaniu tym skorzystali polscy producenci, którzy zajęli się dystrybucją polskich jaj zagranicę. Rzecz jasna po wyższej cenie, ponieważ odbiorcy spoza Polski są gotowi zapłacić za ten chodliwy towar dużo wyższą kwotę, niż ci w naszym kraju.

Zgłoś się i testuj: zdobądź 1 z 1000 opakowań mleka następnego NAN OPTIPRO® Plus 2.

Jak tłumaczy Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, zagraniczni odbiorcy płacą polskim producentom za jedno jajo klasy M, czyli średniej wielkości, od 45 do 50 groszy. W polskich marketach takie jajko kosztuje 37-39 groszy, z czego do hodowcy trafia nie więcej niż 33 grosze. Zdaniem dyrektora Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz problemy z podażą jaj wystąpiły w najgorszym momencie, czyli kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem.
Redakcja poleca: Dlaczego dzieci powinny jeść jajka?
Zobacz jaki wpływ na rozwój dziecka ma jajko.

Co zrobimy bez jajek? Jak upiec ciasto?

Jak widać, producenci nie martwią się tym, że wkrótce nie będziemy mieli dostępu do jednego z najbardziej podstawowych produktów żywnościowych. Jajka są kluczowym składnikiem wielu dań i w różnych przepisach pełnią różne funkcje. Choć istnieje wiele zamienników jajek, nie ma jednej, uniwersalnej substancji, która sprawdziłaby się w każdej potrawie. Wszystko zależy od tego, jaką rolę odgrywa jajko w naszym przepisie. Jeśli chodzi o ciasta, umożliwia ono zgodne połączenie wszystkich składników naszego wypieku. Z jajek robi się także placki, omlety, naleśniki oraz majonez.

Niektóre osoby świadomie rezygnują ze spożywania jajek – najczęściej z powodu alergii pokarmowych. Inne z kolei wykluczają jajka ze swojej diety z uwagi na kulinarne trendy. Weganie na przykład rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także produktów, których wytwarzanie wiąże się z eksploatacją zwierząt w tym mleka, miodu, serów i jajek. Czy można żyć bez jajek? Okazuje się, że tak. Zatem, jeśli twoje dziecko lubi potrawy, których kluczowym składnikiem jest jajko - nie martw się. Z łatwością można je zastąpić innymi produktami. 

Czym zastąpić jajka? Lista zamienników

Istnieje wiele zamienników jajek, np.:  Ostatnimi czasy niezwykle modne staje się pieczenie wegańskich ciast, takich jak chlebek bananowy czy czekoladowe brownie. Gdy najdzie nas ochota na domowe wypieki, bez trudu możemy zastąpić jajka spoiwem o podobnej konsystencji. Nasiona chia w połączeniu z gorącą wodą spowodują utworzenie się „glutowatej” masy (tzw. „jajko chia”), która posłuży jako zagęstnik i scali pozostałe produkty.

Mamy ochotę na słone? Alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy może być "tofucznica", czyli posiekane tofu, zabarwione kurkumą i posolone. W internecie znaleźć można również przepis na zrobienie wegańskich jajek, które wyglądem nie różnią się od tych prawdziwych!  Żółtka zrobione są z wygotowanych ziemniaków zabarwionych kurkumą, białka natomiast są połączeniem mleka sojowego z agarem czyli specjalną substancją żelującą. Jeżeli sami robimy majonez, możemy pokusić się o przyrządzenie wegańskiego majonezu, bez użycia jajek – jego składnikami są mleko sojowe, olej rzepakowy, musztarda i czarna sól. Jak widać wyobraźnia weganów nie zna granic, a jajka nie są produktem aż tak ciężkim do zastąpienia.

Czy Waszym zdaniem można zrezygnować ze spożywania jajek, stosując różnego rodzaju zamienniki? Czekamy na komentarze!

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy