GRY

Budyń marmurkowy

Przepis na pyszny budyń czekoladowo-waniliowy. Palce lizać!

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8 porcji:
- torebka budyniu czekoladowego 
- torebka budyniu waniliowego 
- 1 l mleka 
- 2 łyżeczki masła 
- 4 łyżki cukru 
- plasterki ananasa do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Do osobnych rondelków wlej po 1,5 szklanki mleka. Dodaj po łyżeczce masła i po 2 łyżki cukru. Zagotuj.
2. Pozostałe mleko podziel na dwie porcje. Do jednej wsyp budyń waniliowy, rozmieszaj. Zawiesinę wlej do jednego z rondelków z gotującym się mlekiem. Mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia.
3. Zawiesinę czekoladowego budyniu wlej do drugiego rondla z mlekiem i przygotuj w ten sam sposób.
4. Opłucz zimną wodą 8 pucharków deserowych. Do każdego wlewaj naprzemiennie budyń czekoladowy i waniliowy. Lekko przestudź (budyń możesz serwować ciepły lub całkowicie ostudzony). Tuż przed podaniem udekoruj plasterkami ananasa.
5. Czekoladowy budyń możesz też zrobić domowym sposobem. Przygotuj 0,5 l kakao. Dopraw je cukrem i cukrem waniliowym, a następnie zagotuj z zawiesiną przygotowaną z czubatej łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczki mąki pszennej wymieszanych z 1/3 szklanki mleka.

Nasza rada:
Do budyniu dosyp trochę rodzynek lub posiekanych śliwek kalifornijskich. Będzie jeszcze smaczniejszy!

Przygotowanie: 20 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?