GRY

Budyniowo-kisielowe deserki

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6–8 porcji:
- 1 torebka budyniu śmietankowego 
- 1 torebka budyniu czekoladowego 
- 1 l mleka 
- 1 torebka kisielu wiśniowego lub truskawkowego 
- 1 torebka kisielu cytrynowego 
- 10 dag truskawek lub wiśni 
- połówka cytryny 
- łyżka wiórków kokosowych 
- 2–3 łyżki gęstego syropu owocowego 
- 1/4 tabliczki twardej czekolady 
- listki bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Budynie: czekoladowy i śmietankowy ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rozlej do salaterek i odstaw. Po ostudzeniu, na budyń czekoladowy zetrzyj na tarce czekoladę i wysyp wiórki kokosowe, tworząc dowolny wzór. Na budyniu śmietankowym narysuj wzory polewając gęstym syropem owocowym.
2. Kisiele: truskawkowy i cytrynowy ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody, żeby były gęste. Rozlej do salaterek i odstaw. Po wystygnięciu udekoruj kisiel cytrynowy półplasterkami cytryny. Kisiel truskawkowy przybierz połówkami truskawek.
3. Przed podaniem desery udekoruj listkami bazylii.

Przygotowanie: 25 min
Redakcja poleca: Miasteczko Zmysłów 2018 r. Wejherowo – zobacz relację [WIDEO]
Zobacz, jak ciekawie rodzice z dziećmi w Wejherowie spędzili czas w ramach naszej akcji Miasteczko Zmysłów! Obejrzyj wideo i dowiedz się jakie porady dała rodzicom psycholog Dominika Słomińska?

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Pomysły na prezenty dla maluchów

Jesienne pyszności dla dzieci