Bułeczki twarogowe

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności średni

Bułeczki twarogowe
fot. mat. pras. Mój Ulubiony

Składniki

(na 6-8 bułeczek)
  • 250 g twarożku, np. Mój Ulubiony
  • 250-300 g mąki pszennej typ 500 lub 550 + zapas do podsypania
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki do posmarowania bułek
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj w misce z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami. 
  2. W drugiej misce zmiksuj na jednolitą masę serek razem z całym jajkiem.
  3. Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę z dodatkami i zagnieć ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką. (Ciasto będzie odrobinę wilgotne, ale staraj się nie dodawać do niego więcej niż 300 g mąki, żeby bułeczki zostały puszyste).
  4. Podziel powstałe ciasto na 6 lub 8 części.
  5. Dłońmi posypanymi mąką uformuj równe, okrągłe bułeczki wielkości mandarynki.
  6. Ułóż je z zachowaniem odstępów na papierze do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby pozwolić popracować drożdżom. 
  7. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  8. Podrośnięte bułki posmaruj mlekiem lub słodką śmietanką, posyp czarnuszką i włóż blachę na środkowy poziom piekarnika.
  9. Piecz przez 30 minut – do zezłocenia.
  10. Ostudź na kratce i podawaj.

Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci

źródło: mat. pras. Mój Ulubiony
Doładuj
Przeładuj