GRY

Bułeczki z cynamonowym nadzieniem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności średni

Bułeczki cynamonowe
fot. mat. pras. Mój Ulubiony

Składniki

Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 60 g cukru 
  • 100 g roztopionego masła 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka mielonego kardamonu 
Na nadzienie: 
  • 150g miękkiego masła 
  • 100g cukru 
  • 2 łyżki cynamonu
Na krem: 
  • 450 g twarożku, np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • cukier 

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
  2. Dodaj roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić i będzie miękkie i elastyczne.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
  5. Następnie delikatnie je zagnieć i odstaw jeszcze na parę minut.
  6. Aby przygotować nadzienie wystarczy masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
  7. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 25 x 60 cm), podsypując blat mąką.
  8. Na cieście rozsmaruj nadzienie.
  9. Zostaw 2–3-centymetrowy pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku – ten margines posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  10. Ostrożnie zwiń rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
  11. Rulon pokrój na 2–3-centymetrowe kawałki. 
  12. Bułeczki układaj w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 7-10 minut do zrumienienia. 
  13. Po upieczeniu posmaruj bułeczki twarożkiem doprawionym do smaku odrobiną cukru. 

Zobacz też inne pyszne przepisy na bułeczki dla dzieci

źródło: mat. pras. Mój Ulubiony
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Karnawałowe przekąski

Owocowe wypieki