- 3 szklanki mąki żytniej
- 80 g oleju kokosowego (lub oliwy)
- 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (ew. wody)
- 50 g świeżych drożdży
- pół szklanki melasy karobowej
- szczypta soli
- sezam (do posypania)
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku (odstaw na chwilę aż zaczną pracować), dodaj mąkę, melasę i olej. Wyrób na gładkie ciasto. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 godziny) Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Urywaj po kawałku i tocz kuleczki. Jeżeli ciasto klei się do rąk, natrzyj dłonie oliwą – ciasto nie będzie do nich się przyczepiać.
Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem (w tym momencie można je czymś posypać, np. sezamem). Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na bułeczki dla dziecka