maluch, dziewczynka, kuchnia, słodycze

6 ważnych pytań o słodycze dla dziecka

Zastanawiasz się, czy słodycze w ogóle powinny występować w diecie dziecka? Czy ich zakazać, ograniczyć czy podawać je dziecku tylko jednego dnia w tygodniu? To bardzo ważne pytania. Próbujemy na nie odpowiedzieć.
maluch, dziewczynka, kuchnia, słodycze
Wszystkie dzieci kochają słodycze. A my, rodzice, mamy z tym jeden zasadniczy problem. Bo to ciasteczka, batoniki, czekoladki i lizaki mogą się przyczyniać do kłopotów twojego dziecka z apetytem.

1. Czy podając dziecku słodycze, można żywić je zdrowo?

Pozwalając dziecku na nieograniczone jedzenie słodkich przysmaków, trudno zdrowo je odżywiać. Słodycze dają poczucie sytości i powodują, że dieta malucha przestaje być taka, jak powinna – dziecko nie ma ochoty na owoce, warzywa oraz inne cenne produkty. Pozbawia w ten sposób swój organizm witamin i składników mineralnych. Z czasem kubki smakowe zaczynają się przyzwyczajać głównie do smaku słodkiego i trudno będzie dziecko namówić na jedzenie innych potraw.
Redakcja poleca: Zrób z nami słodkie kosteczki na Halloween
Zobacz, jak w kilka minut zrobić z dziećmi pyszne i efektowne słodkości na Halloween.

2. Czy trzeba zakazać dziecku jedzenia łakoci czy tylko ograniczyć ich ilość?

Spróbuj wprowadzić, podobnie jak jest to przyjęte w innych krajach, jeden dzień w tygodniu na jedzenie słodkości. Nie będzie miał on wpływu na prawidłowy poziom cukru w organizmie dziecka. Węglowodany są bowiem obecne w diecie nie tylko w słodyczach, ale także w owocach, warzywach, produktach mącznych. Łakocie można także podawać dziecku przy różnych specjalnych okazjach, ale wtedy zawsze po posiłku z deserem. Dziecko jest już wówczas najedzone i nie objada się nimi nadmiernie.

Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?

3. Czy słodycze można trzymać w domu na kuchennym stole?

Przy dziecku lepiej tego unikać, inaczej sama je kusisz. Lepiej zastąpić je misą pełną owoców, zwłaszcza sezonowych, a gdy maluchy podrosną i przestanie im grozić zachłyśnięcie, także miseczką z pestkami dyni lub słonecznika, orzeszkami albo rodzynkami.

4. Do czego może prowadzić nadmiar cukru w diecie?

W pierwszym okresie życia dziecka największym zagrożeniem wywołanym cukrem jest próchnica zębów. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają tu niewielkie znaczenie, większą rolę odgrywają rafinowane, sztucznie dodawane do jedzenia (głównie glukoza, sacharoza, fruktoza).
Innym problemem związanym z nadmiarem cukru w diecie jest otyłość i jej następstwa: nadciśnienie, miażdżyca i zaburzenia hormonalne w późniejszym wieku. Otyłość dotyczy coraz większej liczby dzieci w krajach rozwijających się, ale także w Polsce. W Anglii odsetek dzieci w wieku od 2 do 15 lat dotkniętych otyłością lub nadwagą wynosi obecnie 30%. W USA cierpi na nią 17% dzieci w wieku do 9 lat, a drugie tyle ma nadwagę i w ciągu najbliższych lat może stać się otyłymi.

5. Czy można odzwyczaić dziecko od ciasteczek i batoników?

Co prawda dzieci szybko przyzwyczajają się do jedzenia słodkości, ale też można je od nich stopniowo odzwyczaić, zastępując łakocie bakaliami (orzechy, migdały, rodzynki) lub owocami. Jeśli je tylko nauczysz, dziecko z równą przyjemnością schrupie kalarepkę, zje soczystą pomarańczę czy suszoną morelę.

6. Co jeszcze może stanowić alternatywę dla słodyczy?

Możesz podawać dziecku porcje suszonych owoców z różnymi dodatkami, takimi jak jogurt naturalny. Kolejnym rozwiązaniem dla małych miłośników słodkości są batony zbożowe. Zawierają one najczęściej musli, dodatek suszonych owoców i bakalii. Jeden taki baton ma około 100–120 kalorii. Warto pomyśleć o sałatkach owocowych polewanych jogurtem, domowym kisielu posypanym malinami i innych tego rodzaju daniach.

Cztery smaki świata

  • Słodki jest pierwszym smakiem, jaki dziecko umie rozpoznać.
  • Słony za to jest przez malucha rozpoznawany jako ostatni. O dziwo, dziecko go akceptuje, a przyczyniają się do tego słone substancje zawarte w wodach płodowych, do których przyzwyczaił się, będąc w twoim brzuchu.
  • Smak gorzki budzi u dziecka wstręt.
  • Kwaśny jest ulubionym smakiem dzieci, które mają niedobór witaminy C.
Konsultacja: dr n. med. Alicja Karney, pediatra, kieruje Oddziałem Pediatrycznym Hospitalizacji Jednego Dnia w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.

Zobacz też: Dlaczego cukier szkodzi dzieciom?
 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy