GRY
 
 

Caldo Verde czyli zielona zupa

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

zielona zupa, przepis na zieloną zupę, przepis na caldo verde
fot. materiały prasowe Fit&Easy

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
  • 100 g kiełbasy typu chorizo
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • jarmuż lub roszponka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • puszka fasoli w zalewie
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj pokrojone w paski paprykę, ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem rosołowym i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec wrzuć do garnka pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak. Zupę udekoruj posiekaną kolendrą.

Źródło: materiały prasowe Fit&Easy

 


źródło: Paulina Wawrzyniak

Dodatkowe informacje

- liczba porcji: 4

Doładuj
Przeładuj