GRY
 
 

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Jak ją rozpoznać?

Jak skutecznie walczyć z tą chorobą autoimmunologiczną? Czy dieta bezglutenowa pomaga pokonać chorobę trzewną? Dowiedz się, przeczytaj!

Celiakia czyli nietolerancja glutenu
fot. Fotolia
Celiakia należy do chorób autoimmunologicznych. Inaczej nazywana jest chorobą trzewną lub chorobą glutenową. Choć do niedawna uważało się, że jest to choroba wieku dziecięcego i że stosowanie odpowiedniej diety przez jakiś czas pozwala na całkowite wyleczenie, najnowsze badania pokazują jednak, że chorzy muszą przestrzegać diety przez całe życie oraz że choroba może ujawnić się również w wieku dorosłym. Jakie są objawy celiakii i jak ją leczyć? Przeczytaj!

Co to jest celiakia?

Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Toksyczne działanie glutenu prowadzi do uszkodzenia jelita cienkiego, a w efekcie składniki odżywcze z przyjmowanych pokarmów nie wchłaniają się w prawidłowy sposób. Na celiakię choruje minimum 1% społeczeństwa, choć coraz lepsza rozpoznawalność choroby i coraz większa ilość spożywanego glutenu w pożywieniu wskazują na to, że chorych może być nawet więcej.

U dzieci nietolerancję na gluten wykrywa się średnio w wieku 2-4 lat, natomiast u dorosłych w wieku 30-50 lat. Znacznie częściej na celiakię chorują kobiety niż mężczyźni. Badania pokazują też, że choroba trzewna może mieć podłoże genetyczne. Nie powinna być bagatelizowana, ponieważ tak jak inne choroby autoimmunologiczne powoduje samoistne wyniszczanie się organizmu.
Redakcja poleca: Jaką rolę w twoim dzieciństwie odegrała babcia? [SONDA ULICZNA]
O to, jaką rolę w naszym dzieciństwie odegrała babcia zapytaliśmy przechodniów. W niedzielę obchodzimy Dzień Babci i z tej okazji życzymy wszystkim babciom dużo zdrowia i uśmiechu!

Objawy celiakii

Choroba nie daje jednoznacznych objawów, dlatego też nie jest prosto ją zdiagnozować i dopóki chory nie zrobi odpowiednich badań i testów, może nie mieć świadomości, że choruje na celiakię. Poza tym klasyczna, aktywna celiakia to jedynie 30% wszystkich przypadków choroby. Może mieć też postać niemą, wówczas przebiega bezobjawowo lub ukrytą i ujawnić się dopiero po czasie, np. pod wpływem silnego stresu, po zabiegu operacyjnym, na skutek przebytej ciąży czy po nagłym zwiększonym spożyciu glutenu.
Klasyczne objawy celiakii to:
  • tzw. objawy brzuszne – luźne stolce, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia;
  • blada skóra, anemia;
  • bóle kości, stawów;
  • kurcze mięśni, mrowienie w stopach, nogach;
  • obrzęki, wybroczyny na skórze;
  • problemy z regularnym miesiączkowaniem, impotencja.

Czy dieta bezglutenowa pomaga w walce z celiakią?

Tak, jest to jedyna, a zarazem skuteczna metoda walki z celiakią. Chory musi bezwzględnie unikać glutenu, i to nie przez określony czas, a przez całe życie. Każdorazowe spożycie glutenu sprawia, że choroba może się ujawnić. Nie ma leków na celiakię i jedynie rygorystyczna dieta bezglutenowa może pomóc w uśpieniu choroby. Chory powinien zawsze czytać etykiety, ponieważ gluten zawarty jest nie tylko w zbożach, lecz także dodawany jest do:
  • serów,
  • wędlin,
  • słodkich i słonych przekąsek,
  • gum do żucia.
Może znajdować się nawet w lekach czy pomadkach do ust.  

Zobacz też: Jak zapobiec alergii pokarmowej u dziecka? Najnowsze wytyczne
Doładuj
Przeładuj