Nasiona chia są bardzo zdrowe, ale czy można bez obaw jeść je w ciąży? Specjaliści zalecają ostrożność, bo nasiona szałwii hiszpańskiej zaliczają się do tzw. nowej żywności. Z pomocą dietetyka wyjaśniamy, czy nasiona chia to bezpieczne jedzenie dla ciężarnych i karmiących piersią.
Czy można jeść nasiona chia w ciąży?
Wciąż brakuje konkretnych badań, które jasno wskazywałyby na bezpieczeństwo regularnego spożywania nasion chia przez kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią. Dlatego eksperci zalecają ostrożność w dodawaniu nasion chia do posiłków. Można je jeść w ciąży, ale zachowując zdrowy rozsądek. Najlepiej zapytać o poradę lekarza, który udzieli odpowiedzi dopasowanej do stanu zdrowia ciężarnej. Warto przy tym pamiętać, że zdrowym osobom nie poleca się jedzenia więcej niż 15 g nasion chia dziennie.
Czy nasiona chia w ciąży mogą zaszkodzić?
Nasiona chia mogą zaszkodzić, jeśli zjesz ich za dużo albo zlekceważysz dolegliwości, jakie u ciebie wywołają.
Eksperci zwracają też uwagę, że ciężarne oraz mamy karmiące piersią zwykle i tak suplementują witaminy i składniki mineralne w postaci specjalnych preparatów. Warto więc uważać, włączając do diety kolejne produkty obfitujące w składniki odżywcze, np. nasiona chia, by nie doprowadzić do ich przedawkowania.
Nasiona chia w ciąży – możliwe zagrożenia:
- reakcja alergiczna,
- kłopoty trawienne (ból brzucha, biegunka, wzdęcia),
- w przypadku ciąży zagrożonej nasiona chia mogą zmniejszać wchłanialność niektórych przyjmowanych leków (zawsze skonsultuj z lekarzem wprowadzenie nasion do swojej diety!).
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Zobacz też: