Sernik to jedna z ważniejszych potraw wielkanocnych , a pieczone miniserniczki to świetny smakołyk nie tylko na Wielkanoc. Są pyszne, słodkie i odżywcze. Maluchy je uwielbiają. Stosując różne dekoracje można zrobić z nich ciastka na każdą okazję. Polane białym lukrem będą doskonałe na Wielkanoc, skropione płynną czekoladą lub udekorowane truskawkami będą idealnym deserem na przyjęcie. Ozdobione barwnymi posypkami sprawdzą się także na imprezach urodzinowych dla dzieci. Miniserniczki – przepis Przygotuj składniki niezbędne do przygotowanie ciasta: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 1/2 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego na gładką masę 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę ostrożnie przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy delikatnie łopatką do ciasta . Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia. Uwaga! Miniserniczki bardzo rosną w piekarniku, a po wyciągnięciu i ostudzeniu opadają (i tak ma być). Upieczone miniserniczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Zanim masa zastygnie, można posypać je drobnymi cukierniczymi dekoracjami – zajączkami, gwiazdkami itp. Smacznego! Zobacz także: Serniczki ukraińskie – pyszności nie tylko dla najmłodszych Ciasta wielkanocne dla dzieci Przepis na babkę wielkanocną
Dieta
17 maja 2013
Zobacz, jak szybko przygotować wraz z dzieckiem łagodny chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Idealny na upały!
Składniki:
- Nowalijki : świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, koper, młoda cebulka
- Maślanka 500 ml-1litr (na oko – dla lubiących rzadki chłodnik więcej, dla wielbicieli gęstej zupy – mniej)
Zobacz też: Ciasteczka żurawinowo- kokosowo- marchewkowe - video przepis >>
Przygotowanie:
Wszystkie nowalijki poszatkuj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój nożem.
Ułóż w osobnych miseczkach i posól. Nie za dużo. Zaczekaj aż puszczą sok.
Szczypiorek drobno pokrój, posól odrobinę i zmiażdż łyżką. Wszystkie składniki połącz wraz z sokami i dolej maślankę.
Dosyp koper drobno pokrojony.
Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Można podawać sam lub z młodymi ziemniaczkami polanymi masłem i obficie posypanymi koprem.
Smacznego!
Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl
Polecamy
Porady