GRY
 
 

Chmurka mleczno-śmietankowa

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 porcji:
- 2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) 
- szklanka kremówki 
- szklanka mleka 
- 5 dag białej czekolady 
- 2 łyżki gęstego syropu kiwi 
- 2 łyżki gęstego syropu wiśniowego

Dodatki: 
- 1/2 szklanki kremówki 
- łyżka cukru waniliowego 
- małe owoce 
- wiórki z białej czekolady

Sposób wykonania:
1. Małą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuść zieloną galaretkę. Do lekko przestudzonej wlej połowę kremówki i syrop z kiwi. Odstaw do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach około 15 min. Dodaj posiekaną białą czekoladę. Masę wylej do foremki i odstaw do lodówki.
2. W podobny sposób przygotuj czerwoną galaretkę, tylko że na mleku i z sokiem wiśniowym. Wylej na zieloną masę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Pół szklanki kremówki ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Piankę wyjmij na półmisek, obłóż kremówką, owocami i wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie: 35 min
Redakcja poleca: Co się dzieje w 40. tygodniu ciąży? [WIDEO]
Masz ochotę krzyczeć jak Rachel w serialu "Przyjaciele": Wyciągnijcie je ze mnie! Czy jesteś zupełnie spokojna i raczej wolałabyś odsunąć poród w czasie? Najważniejsze jest teraz dziecko. Maluch jest wielkości dużej dyni i już właściwie szykuje się, by Cię poznać! A czy Ty wiesz jak rozpoznać początek akcji porodowej?

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj