GRY

Chmurka mleczno-śmietankowa

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 porcji:
- 2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) 
- szklanka kremówki 
- szklanka mleka 
- 5 dag białej czekolady 
- 2 łyżki gęstego syropu kiwi 
- 2 łyżki gęstego syropu wiśniowego

Dodatki: 
- 1/2 szklanki kremówki 
- łyżka cukru waniliowego 
- małe owoce 
- wiórki z białej czekolady

Sposób wykonania:
1. Małą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuść zieloną galaretkę. Do lekko przestudzonej wlej połowę kremówki i syrop z kiwi. Odstaw do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach około 15 min. Dodaj posiekaną białą czekoladę. Masę wylej do foremki i odstaw do lodówki.
2. W podobny sposób przygotuj czerwoną galaretkę, tylko że na mleku i z sokiem wiśniowym. Wylej na zieloną masę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Pół szklanki kremówki ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Piankę wyjmij na półmisek, obłóż kremówką, owocami i wiórkami czekoladowymi.

Przygotowanie: 35 min
Redakcja poleca: Mam prawo do humorów [WYRAŻANIE EMOCJI]
Jak uczyć dziecko wyrażać emocje? Dlaczego nie warto ich tłumić? Zobacz, co na ten temat mówi Dorota Zawadzka. Poznaj też ćwiczenia, dzięki którym nauczysz dziecko dopasowywać emocje do danych sytuacji.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?