GRY
 
 

Chrupiąca sałatka z awokado i ziarnami

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

Chrupiąca sałatka z awokado - przepis na sałatkę
fot. materiały prasowe Bakalland

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado, obrane, bez pestek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • obrane ze skórki cząstki pomarańczy
  • 50 g rukoli
  • mieszanka sałat 
  • 100 g mieszanki ziaren i pestek 
 
Sos: 
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • sól, pieprz i wędzona suszona papryka do smaku

Przygotowanie

Pokrój awokado na cienkie plasterki. Natrzyj delikatnie sokiem z cytryny i drobiną oleju z orzechów włoskich, tak by nie zbrązowiały. Na talerzu ułóż rukolę i sałatę. Na wierzchu poukładaj plastry awokado, cząstki pomarańczy i posyp pestkami. Wszystkie składniki sosu wlej do szklanki i dobrze wymieszaj. Podaj sos w osobnym naczyniu. 

Źródło: materiały prasowe Bakalland
 
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Ocena (2 oceny)

6.0
Doładuj
Przeładuj