GRY

Ciasta

Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki?

ciasta, alergia, dziecko

Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki? Czy takie ciasto może jeszcze być smaczne? Oczywiście!

Do wypieków dla alergika uczulonego na mleko nie możesz dodawać masła. Twardą margarynę i masmiksy musisz odrzucić z powodu obecności w nich szkodliwych tłuszczów trans. Natomiast miękka margaryna (zdrowsza, bo bez niedobrych tłuszczów) nadaje się – niestety – tylko do smarowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans! Najlepiej więc zamiast masła dodać do ciasta olej (bardzo dobrze wychodzi np. marchwiowe, zebra, piernik). Pyszny jest też biszkopt, zrobiony z samych jajek i mąki.

Jeśli malec jest uczulony na białko jajka, możesz zamiast niego dodawać do wypieków zmiksowane banany lub olej i wodę (spajają ciasto). Jeśli natomiast ma alergię na gluten, kup specjalną mąkę bezglutenową do wyrobu ciast.

Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk
Redakcja poleca: Jak wybrać kocyk dla dziecka - film
Podpowiadamy, czym się kierować wybierając pierwszy kocyk dla dziecka. Zobacz najpiękniejsze kocyki dla malucha na każdą porę roku.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?