GRY
 
 

Ciasta

Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki?

ciasta, alergia, dziecko

Są takie, które możesz zrobić bez mleka. Ale co do nich dodać zamiast masła i jajek? A zamiast mąki? Czy takie ciasto może jeszcze być smaczne? Oczywiście!

Do wypieków dla alergika uczulonego na mleko nie możesz dodawać masła. Twardą margarynę i masmiksy musisz odrzucić z powodu obecności w nich szkodliwych tłuszczów trans. Natomiast miękka margaryna (zdrowsza, bo bez niedobrych tłuszczów) nadaje się – niestety – tylko do smarowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans! Najlepiej więc zamiast masła dodać do ciasta olej (bardzo dobrze wychodzi np. marchwiowe, zebra, piernik). Pyszny jest też biszkopt, zrobiony z samych jajek i mąki.

Jeśli malec jest uczulony na białko jajka, możesz zamiast niego dodawać do wypieków zmiksowane banany lub olej i wodę (spajają ciasto). Jeśli natomiast ma alergię na gluten, kup specjalną mąkę bezglutenową do wyrobu ciast.

Konsultacja: Edyta Gulińska, dietetyk
Redakcja poleca: Smog: jaki ma wpływ na zdrowie dzieci i dorosłych? [WIDEO]
Zanieczyszczenia, którymi oddychamy, wpływają szczególnie silnie na dzieci – mówi alergolog, dr Piotr Dąbrowiecki. W jaki sposób? Zobacz nasz film!

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj