Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci
fot. Adobe Stock

Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci i na wyśmienite pierniczki

Podajemy przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci i na aromatyczne pierniczki. Oprócz upieczenia ciastek warto je jeszcze udekorować, np. lukrem lub specjalnym pisakiem. Ponieważ mają być świąteczne, koniecznie użyj foremek w kształcie gwiazdek, aniołków, bałwanków itp.
Aleksandra Sobieraj
Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci
fot. Adobe Stock
Jeżeli jednym z twoich postanowień adwentowych jest rodzinne pieczenie ciasteczek, przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci, a także drugi – na klasyczne, pachnące świętami pierniczki. Wypróbuj oba!

Spis treści:

Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci

Kruche ciasteczka świąteczne są pyszne, a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Oto prosty przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci:
Ciasteczka świąteczne dla dzieci
Składniki:
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
  • żółtko
  • łyżeczka śmietany kremówki

Przygotowanie: 
Mąkę posiekaj razem z masłem, dodaj cukier puder wymieszany ze startą wanilią, żółtko i kremówkę. Szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę. Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Wyłóż je na wysmarowaną masłem blachę, posmaruj białkiem, posyp cukrem. Piecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Proste ciasteczka świąteczne dla dzieci gotowe!

Przepis na pierniczki dla dzieci

Pieczenie pierniczków i oczekiwanie, aż zmiękną, prawie tak samo dobrze odmierza czas do świąt jak kalendarz adwentowy. Możesz zrobić je wspólnie z dzieckiem!
Pierniczki dla dzieci
Składniki:
  • 75 g masła
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko

Przygotowanie: 
W rondlu stop masło, miód i cukier. Gdy przestygnie, wlej masę do miski. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników dodaj wraz z jajkiem do masy miodowej i wyrób ciasto. Zagniecione ciasto pozostaw pod przykryciem na 1-2 godziny. Z rozwałkowanego na grubość 1/2 cm ciasta wycinaj foremkami pierniczki. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-20 minut. 

Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pierniczki do metalowej puszki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce, żeby zmiękły.

Akcesoria do pieczenia świątecznych ciasteczek

Do przygotowania ciasteczek i pierniczków na pewno niezbędny będzie wałek (może być ozdobny, wtedy na ciastkach od razu zostanie wzorek), stolnica (wygodna jest silikonowa) oraz foremki do wykrawania ciasteczek w różnych kształtach.

Do dekorowania wypieków przydadzą się:
  • gotowy lukier (możesz sama zrobić lukier bez białek dla dziecka),
  • kolorowe lub orzechowe posypki,
  • pisak do dekorowania,
  • pojemnik z końcówką do dekorowania.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Najważniejsze produkty w menu dziecka
Zobacz jakie produkty są niezbędne w diecie twojego dziecka.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy