Ciasteczka korzenne

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizajca: Maria Szkop

Składniki

  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
  • 8 łyżek miodu
  • 2 żółtka
  • kostka masła (200 g)
  • szczypta soli l trochę zimnej wody

Przygotowanie

Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli, dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać). Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut. Rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 7–10 minut (sprawdzaje jednak, by ciasteczka się nie przypaliły).

źródło: "Twoje dziecko"

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 4 głosy

Popularne tematy