ciastka z masłem orzechowym
fot. Adobe Stock

Ciastka z masłem orzechowym – pyszny podwieczorek [ŁATWE PRZEPISY]

Ciastka z masłem orzechowym staną się ulubionym podwieczorkiem twojego dziecka. Zrobisz je w zaledwie 20 minut! Są bardzo smaczne, nie zawierają glutenu i znikają w zawrotnym tempie.
Aleksandra Sobieraj
ciastka z masłem orzechowym
fot. Adobe Stock
Ciastka z masłem orzechowym to sposób na zdrową podwieczorkową przekąskę dla dziecka. Nie są pracochłonne i łatwo je przechowywać w blaszanej puszce. Do przygotowania najprostszych ciastek z masłem orzechowym wystarczą jedynie 3 składniki – wtedy wychodzą bardzo orzechowe – ale można je też przygotować w wersji z większą ilością składników. Podajemy obydwa przepisy.

Ciastka z masłem orzechowym – podwieczorek dla dzieci

Ciastka z masłem orzechowym będą świetnym składnikiem podwieczorku dla malucha, jeśli podasz je razem ze szklanką mleka i owocem albo z przecierowym sokiem owocowym. Podwieczorek to jeden z pięciu posiłków, które dziecko powinno jeść codziennie, razem z drugim śniadaniem należy jednak do tych mniejszych. Jest mały, ale wcale nie znaczy to, że mniej ważny – dzięki niemu maluch spokojnie doczeka do bardziej sycącej kolacji. 
Pamiętaj, że już dziecko około 1. roku życia powinno jeść właśnie 5 posiłków dziennie – nie więcej. Nie przyzwyczajaj malucha do ciągłego podjadania – to grozi sporymi kłopotami m.in. z nadmiarem masy ciała w przyszłości.
Redakcja poleca: Szczęśliwa i bez stresu w czasie ciąży Jak o to zadbać? [WIDEO]
Czy można coś zrobić, by przeżyć ciążę w czasach pandemii bez lęku? Tak. W ramach akcji Szczęśliwa ciąża z Mamo, To Ja podpowiadamy, co możesz zrobić, by zmniejszyć poziom odczuwanego stresu.

Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym?

Możesz wybrać wersję najprostszą i najbardziej orzechową jedynie z trzema składnikami i bez mąki (bez glutenu), albo ciastka z masłem orzechowym z większą ilością składników – ciastka w tej wersji przygotowuje się nieco dłużej, zawierają mąkę (a więc także gluten) i możesz dodać do nich migdały lub kawałki czekolady.

Ciastka z masłem orzechowym bez glutenu

Składniki:
  • 250 g masła orzechowego (ze sklepu lub domowego)
  • 150 g drobnego cukru
  • duże jajko
Przygotowanie: W misce połącz składniki przy użyciu miksera lub po prostu mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj z masy nieduże kuleczki, połóż je na blasze, zachowując odpowiednie odstępy, i lekko dociśnij. Za pomocą widelca możesz zrobić na nich wzorek. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 12 minut, aż lekko się zrumienią. Ostudź i podawaj.

Właśnie w ten sposób, za pomocą widelca, możesz zrobić wzorek na ciastkach:
ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Składniki (ok. 90 sztuk):
  • 500 g masła orzechowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2–3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie: Do miski włóż masło orzechowe, cukier, cukier waniliowy, jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Ciasto będzie się kruszyć, ale nie szkodzi – jeśli da się z niego ulepić kulkę, która po spłaszczeniu się nie pokruszy, to jest OK. Jeśli się kruszy, dodaj 2–3 łyżki wody i ponownie zagnieć ciasto. Z ciasto formuj kulki, spłaszcz je palcami i kładź na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy (ciastka urosną!). Na ciastkach możesz zrobić wzorki, dociskając je widelcem (albo np. tłuczkiem do mięsa). Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 12–15 minut. Są gotowe, gdy lekko się zrumienią (uważaj, by ich nie spalić!). Zanim przełożysz je na talerzyk lub do puszki na ciasteczka, powinny nieco ostygnąć.

Ciastka łatwo przechowywać w specjalnych estetycznych puszkach, na przykład takich:



Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy